Неколку корисни совети за готвење кои вашата мајка најверојатно заборавила да ви ги каже
Повторувањето е мајка на знаењето, а тоа ќе ви биде од голема корист доколку сакате да ги усовршите вашите кулинарски вештини. Во таа намера ќе ви помогнат и овие неколку готварски трикови.
1. Држете го кромидот во фрижидер: полесно ќе го исечкате и помалку ќе ви солзат очите.
2. Маслото за готвење додајте го во претходно загреана тава, па така спречете го лепењето на намирниците за дното.
3. За приготвување на десерт ви е потребна само половина јаболка? Тогаш другата половина напрскајте ја со сок од лимон, така што ќе го спречите нејзиното потемнување.
4. Намачкајте го заледеното месо со малку оцет, при што ќе го забрзате процесот на одмрзнување, но и ќе го омекнете месото пред термичката обработка.
5. Домашниот сладолед побрзо ќе се заледи во алуминиумски сад.
6. Во супата ви се истури премногу сол? Во садот ставете малку компир и оставет да се вари додека не ја „впие“ вишокот сол.
7. Полесно ќе ја размачкате глазурата на тортата ако претходно ножот го натопите во топла вода.