10 цитати од Достоевски

Фјодор Достоевски беше голем руски писател познат како еден од првите претставници на психолошкиот реализам во европската литература.

 

Неговите најпознати романи се „Злосторство и казна“ и „Браќата Карамазов“.Еве некои од неговите нај цитирани мисли и лекции денес.

ADVERTISEMENT

Моќ им се дава само на оние кои се осмелуваат да се наведнуваат и да го кренат. Има само едно нешто што е важно, само едно – да може да се осмели.

Човекот е склон да ги брои своите проблеми, но тој никогаш не ги брои неговите радости. Ако ги наведе како што заслужуваа, ќе сфати дека сите имаат доволно среќа во животот.

Никој не се врати да живее во минатото. Затоа, не размислувајте за минатото, само погледнете во иднината.

Оној што се лаже себеси е најлесно да се навреди.

Ако мислите на секоја пријателска услуга како благодарам, тогаш не дониравте, туку продававте.

Мистерија за човечкиот живот е дека старите таги постепено, со текот на времето, прераснуваат во мирни радости.

Не сите идеали на светот не вредат солзи на едно дете. Никогаш не правете ништо додека гневот ве задржува.

Преземање на нов чекор или кажување нов збор понекогаш е она што најмногу ги плаши луѓето.

Ако сакате да бидете почитувани, прво мора да се почитувате, само на тој начин можете да ги натерате другите да ве почитуваат.

12. Душата се лекува со времето поминато со децата.

Facebook Comments
(Visited 149 times, 1 visits today)
Loading...