10 пати посилно од витамините Ц и Е: Семие кое спречуваат срцев удар, стареење на клетките и многу други болести!

Семето од грозје е неопходно во спречувањето на неверојатен број на болести.

 

Екстрактот од семе од грозје содржи концентрирани супстанции од грозје, кои се неописливи ефективни кога станува збор за заштита на крвните садови, ја зајакнува капиларната мрежа, спречува оксидација на маснотии и срцев удар. Покрај тоа, екстрактот од семе од грозје ги стабилизира венските крвни садови и го намалува ризикот од развој на проширени вени, ги намалува артериските плаки – масти кои се акумулираат на sидовите на крвните садови. Ова семе, исто така, ги штити вашите очи, затоа што спречува дегенеративни промени во макулата и катарактата.

Не сето тоа, грозјето и нивното семе се одличен антиоксиданс, десет пати посилен од витамините Ц и Е, што значи дека тие го штитат вашето тело од слободни радикали кои предизвикуваат болести како што се карцином, но исто така поддржуваат детоксикација, односно елиминација на токсините од организмот.

Семето од грозје ги има следниве ефекти:Антиоксиданс – спречува оштетување на клетките предизвикани од слободни радикали, зрачење, разни хемикалии и штетни агенси.Го штити срцето и крвните садови – спречува атеросклероза, формирање на тромб.

Го намалува холестеролот особено ЛДЛ (лош холестерол)Ја намалува можноста од миокарден инфаркт.Ги зајакнува ослабените крвни садови во проширени вени, го намалува отокот и воспалениетоНамалува оштетување на структурите на очите – макуларна дегенерација и катаракта

Тоа влијае на регулирање на шеќерот во дијабетес и намалување на компликациите што ги предизвикува дијабетесот.

Научниците и кардиолозите ова го објаснуваат со редовната употреба на црвено вино, кое е богато со полифеноли, флавоноиди и проантоцијанидини, кои имаат основна улога во заштитата на кардиоваскуларниот систем.

Медитеранската диета е исто така богата со флавоноиди и полифеноли (грозје и друго овошје и зеленчук, вино, маслиново масло – незаситени масни киселини, цели зрна – интегрални производи, риби) и научни студии ја прогласија за најдобра диета во 2019 година токму затоа што е диета, во области каде што се практикува со векови (медитерански земји) покажа дека луѓето и цели земји кои се придржуваат кон тоа имаат значително пониска стапка на морбидитет и морталитет од кардиоваскуларни заболувања.

Бојата на грозјето ја даваат пигментите проантоцијанидини, кои се одговорни за посилниот антиоксиданс ефект на црните и црвените сорти на грозје во споредба со белото. Се смета дека црвеното вино содржи 10 пати повеќе флавоноиди отколку белото вино. Сепак, истражувањето потврди дека белото вино има исклучително високи антиоксидантни својства и затоа игра важна улога во спречувањето на некои други болести.

Facebook Comments
(Visited 133 times, 1 visits today)