Старински рецепт од нашите баби кој совршено оди со проја
Состојки
За овој рецепт потреби се: 700 г мелено месо (половина говедско, половина свинско), 150 г ориз, 100 г сува сланина, 400 г суви ребра, 25 листа кисел зелка, 1 главица кромид, сув зачин, лаворов лист, маст, сол, бибер, лут мелен пипер, благ црвен пипер, 4 чешниња бел лук
Подготовка
Малку испржете ја ситно исечената сува сланина на маст (или масло), па додадете исечен кромид и мелено месо. Пржите неколку минути па додадете зачин, сол, бибер, мелена пиперка, иситнет бел лук и ориз кој треба да биде добро исчистен и измиен, па сето добро го промешајте.
На лист од сарма ставете лажица, две од смесата па свиткајте ги рабовите и замотајте ги сармите. Редете ги исправено во лонец, а во средината наредете суви ребра.
Посолете со лута мелена пиперка, расфрлете лаворот лист, додадете по некое зрно бибер, покријте со листови зелка па посипете со вода и варете околу 2.5 часа на тивок оган. Повремено додавајте по малку вода.