Што се случува со телото ако НЕ се тушираме редовно?

Повеќето луѓе имаат топла вода постојано. Дали некогаш сте се запрашале што ќе се случи ако престанете да се туширате?

Очигледно, прво ќе се соочиме со непријатни мириси, но се покажа дека по некое време организмот се навикнува на оваа состојба. Дознајте што очекува вашето тело ако се откажете од основната хигиена.

Проблеми со кожата

Откако ќе престанете да туширате, вашата кожа тоа пра ќе го почувствува. Веќе постоечките проблеми со кожата ќе станат уште полоши, а чешањето предизвикано од дејството на бактерии и нечистотија ќе биде неподносливо. Кожата ќе биде повеќе подложна на пукање, а со тоа и бројни инфекции.

Инфекции

Замислете само на оние бактерии што секојпат ги добиваме кога користиме мобилен телефон, ги користиме вратите или предметите во бањата. Ако не се тушираме, вирусите и бактериите ќе влезат во нашето тело преку рацете, носот или устата и ќе ни донесат на крајот, хепатитис тип А.

Габични инфекции

Кога зборуваме за заразни болести, габите и слични инфекции на кожата може да предизвикаат многу проблеми. Габите живеат на нашата кожа, гениталиите и во усната шуплина. Децата, бремените жени и луѓето со прекумерна тежина се меѓу најчувствителните за габични инфекции. Еден од главните фактори, се разбира, е лошата хигиена.

Вишок на мртва кожа

Кога ќе се туширате и миете, сите мртви клетки на кожата се отстранети за да се направи простор за нови. Ако престанете да туширате, целата 4 кг мртви клетки ќе се акумулираат на вашето тело.

Непријатни мириси

Додека самата пот нема мирис, бактериите кои се наоѓаат во него дефинитивно имаат. Ако некое лице вдишува непријатни мириси, по некое време тој ќе развие имунитет кон нив, што значи дека нема да ги регистрира сопствените непријатни мириси.

Лоша генитална хигиена

Областа на препоните е веројатно најзагрозениот дел од телото кога зборуваме за не-одржување на хигиената на телото. Не само што овој дел ќе ги шири непријатните мириси, исто така ќе биде подложен на габични инфекции. Сепсата создадена од дејството на бактерии и нечистотија ќе стане неподнослива.

Акни и мозолчиња

Мозолците буквално ќе ве покриваат од глава до пети.

Проблеми со коса

Со туширање, мртвите клетки на кожата и мастите кои се присутни се отстранети. Ако престане со туширање, косата ќе стане мрсна, непријатна миризба и лош изглед.

Иако се вели дека туширањето е дневна активност, велат експертите дека ова не е неопходно, бидејќи долготрајната дневна изложеност на производи за туширање може да доведе до други проблеми со кожата.

Имајќи ги предвид сите работи најдобро е да се туширате секој втор ден или само двапати неделно .

Facebook Comments
(Visited 238 times, 1 visits today)