Што им се случува на луѓето кои одат да спијат по 22 часот!

По извршените стотина експерименти за спиење и здравје, водечките светски научници откриле дека за одржување на оптимална здравствена состојба, луѓето треба да одат да спијат рано и да станат пред да изгрее сонцето.

Најдобри часови за одмор на вашето тело се помеѓу 22 часот и 6 часот изутрина. Следат интересни совети за добар сан од еден агол.

Биолошки час и нашите внатрешни органи:

Главните внатрешни органи на нашето тело работат по “Временски распоред”. Знаат како вашето тело работи може да ви помогне да се регулира распоредот за да се постигне оптимално ниво на здравје и добро состојба.

21.00 – 22.00 – Телото ги елиминира токсични хемикалии од имунолошкиот систем (лимфни јазли). Најдобро е да се заспие помеѓу 21.00 часот и 22.00 часот за да може правилно да ги извршува овие витални функции.

22.00 – 01.00 – Црниот дроб го елиминира јадењето и се регенерира.

00.00 – 04.00 – Коскената срж создава крв.

00.01 – 03.00 – Жолчниот меур ги елиминира токсините и се обновува.

03.00 – 05.00 – Белите дробови ги елиминира токсините кои се обновуваат.

05.00 – 07.00 – Дебелото црево го елиминира токсинот и се обновува.

07.00 – 09.00 – Витамините, минералите, хранливите материи се апсорбираат во долниот тракт.

Светските научници се заклучиле дека секој треба да оди во кревет рано (цврсто да заспие до 22.00 часот) за да постигне квалитетно спиење, кој обезбедува правилно физичко обновување.

Facebook Comments
(Visited 4.310 times, 1 visits today)