Тој е најмладиот возач на автобус – татко му му бил инспирација

Најмладиот британски возач на автобус започна со возење откако го помина тестот за малолетници на само 18-годишна возраст, откако ги следеше стапките на својот татко – па денес двајцата сега се натпреваруваат околу тоа кој е подобар во работата.

ФОТО: Принтскрин

Лук Браун, кој има 18 години, сега е квалификуван возач на автобус за National Express во Ковентри, Вест Мидлендс и вели дека „сака сè околу возењето“.

Тој бил инспириран од неговиот татко Стјуарт Браун, кој 20 години работи во компанијата како возач на автобус.

18-годишникот рече дека работата со неговиот татко ќе биде една од најдобрите работи поврзани со новата работа, заедно со помагањето на луѓето да стигнат на различни дестинации.

По завршувањето на обуката за возачи, Лук ја добил својата дозвола за превоз на патници.

Возач со полно работно време во Ковентри може да заработи 28.500 фунти – уште повеќе со прекувремена работа.

ФОТО: Принтскрин

Лук рече: „Со нетрпение очекувам да поминам повеќе време на пат, да им помогнам на повеќе луѓе да се движат и да работам заедно со мојот татко, кој работеше како возач во последните 20 години.

„Иако, сега има малку конкуренција меѓу мене и тато за тоа кој е подобар возач!

„Вложив многу време и напор во вежбањето за тестот, па затоа е многу задоволувачко да се знае дека мојата напорна работа се исплатеше.

Тој додаде: „Да, имам тим за поддршка околу мене кој многу помогна.

„За време на мојот тренинг, ниту едно прашање не беше премногу глупаво, а мојот инструктор беше смирен и информиран, така што воопшто не се чувствував под притисок, што верувам дека навистина го поттикна мојот развој“.

Дарен Данбар, офицер за обука на возачи во National Express Coventry, рече: „Да се положи лиценца за PCV на 18-годишна возраст е големо достигнување.

ФОТО: Принтскрин

[tptn_list]