Тетките добија статус на трет родител

Фотографијата од тетка со детето на нејзиниот брат или сестра е индикација за нејзината љубов и големиот напор да се инвестира во одгледување на тоа дете на социјалните мрежи.

Министерството за труд, социјала, внатрешни работи ги изедначи сите тетки со нивните родители, давајќи им право да ги одгледуваат децата на нивните сестри, велат од министерството.

ADVERTISEMENT

Со доделување статус на трет родители, тетките станаа полноправни членки на семејства со деца, а на тоа најмногу придонесоа нивните испади на нежност на социјалните мрежи.

– Разгледавме неколку илјади статуси на Фејсбук каде тетките објавија фотографии од децата на нивните браќа и сестри, покажувајќи ја нивната неизмерна љубов. „Златото на тетка!“, „Горда тетка!“ Се постови што не можат да помогнат, но да ги евоцираат емоциите на најстудените луѓе. Логичката последица беше да им се даде статус на родители, а со тоа да се изедначат со биолошки родители на деца, со кои би можеле заедно да ги одгледуваат – рече извор од Министерството за социјални работи кои сакаа да останат анонимен.

– Сметаме дека децата израснати во семејство со својата тетка ќе бидат далеку посреќни и поисполнети, ако не и во љубов, со испади на нежност на Фејсбук, Твитер и Инстаграм – потврди нашиот извор од Министерството за труд, вработување и социјала, кој е одговорен за семејните проблеми.

Социологот Ратко Божовиќ вели дека зголемувањето на статусот на нејзината тетка на ниво на нејзините родители е исправена голема неправда.

– Еднаш, одамна, бабите и дедовците беа оние кои ги внуците ги опсипуваа со огромна љубов, но бидејќи бабите и дедовците немаат Фејсбук, овие тетки денес ја исполнуваат оваа дупка. Селфи фотографијата од тетка со детето на нејзиниот брат или сестра е индикација за нејзината љубов и големиот напор да се инвестира во одгледување на тоа дете – изјави Ратко Божовиќ за „Новости“ .

Српското здружение на родители (УДРИС) забележува дека не се задоволни од одлуката да им дадат статус на родители на своите тетки, затоа што децата, заради големата љубов што ја даваат нивните тетки, можат да престанат да ги сакаат своите вистински родители, и многу лесно, кога ќе достигнат мнозинство, можат да одлучат да живее само со тетки.

 

Facebook Comments
(Visited 1.233 times, 1 visits today)
Loading...