Според научниците, два шолји кафе дневно можат да ви го продолжат животот две години

Две шолји кафе дневно може да биде клучот за долговечноста, според резултатите од новата студија.

Според една студија објавена во Европскиот весник за епидемиологија, пиењето два филџана кафе дневно може да го продолжи животот за две години.

Во рамките на ова опсежно научно истражување, набљудувани се навиките на повеќе од три милиони луѓе и причините за смртта на 450 256 луѓе.

Истражувачите откриле дека ја гледаат врската помеѓу пиењето кафе и смртта, без оглед на возраста, вишокот тежина, алкохолот, пушењето и содржината на кофеин во кафето.

Имено, тие велат дека умерената потрошувачка на кафе, или две до четири чаши на ден, е поврзана со намален број на смртни случаи од сите причини. Исто така, тие тврдат дека откриле дека потрошувачката на кафе доведува до намален ризик од развој на рак, кардиоваскуларни заболувања, дијабетес и респираторни заболувања.

„Тешко е да се разбере, но чувствувам дека пиењето кафе може да биде уште неколку години во вашиот живот, а зголемениот фокус и будност делумно може да бидат причина”, рече Астрид Нелиг, директор за истражување на Францускиот национален институт за здравство и медицински истражувања.

Прашањата за поврзаноста на кафето и здравјето не се нови. Во минатото, на кафето му се припишуваше подоброто здравје на срцето и намален ризик од Алцхајмерова болест или Паркинсонова болест.

Facebook Comments
(Visited 31 times, 1 visits today)