Реклама
Дом и семејство

Свештеник открива што да направите со облеката на покојникот – Ако го направите ова починатите ќе го пронајдат мирот!

Различни верски заедници имаат различни обичаи и верувања во однос на предметите на починатите лица.

Реклама

Многумина се прашуваат дали е соодветно да се носи облеката на покојникот, а еден свештеник го сподели своето мислење за тоа, пренесува српскиот портал АЛО.

Според верувањата, носењето облека на починатите сакани може да предизвика непријатност или чувство дека се нарушува нивната приватност или духовен мир.Затоа се смета дека е подобро тие работи да се споделат со луѓе на кои им се потребни. Се верува дека овој чин му помага на починатиот да најде мир на умот. Исто така, важно е да се земат предвид хигиенските аспекти, бидејќи работите може да ги задржат бактериите и вирусите по смртта на една личност.

Покрај тоа, постои верување дека работите можат да ја преземат енергијата на личноста на која и припаѓале, што може да предизвика загриженост за негативна енергија или карма што може да биде поврзана со предметите на починатиот.

Маркетинг

Важно е да се разбере дека дополнителните потсетувања на покојникот преку нештата може да предизвикаат длабока тага и непријатност кај блиските роднини и пријатели. Затоа е препорачливо да ги дадете работите во добротворни цели или да ги искористите на друг начин.

Маркетинг

Покрај тоа, важно е блиските роднини да ги надминат психолошките бариери и процесот на тагување по смртта на некој близок. Психолозите се запознаени со случаите кога луѓето губат контакт со реалноста или страдаат од ментални нарушувања поради проблеми со прифаќањето на реалноста за смртта на некој близок.

Различни верски заедници имаат различни обичаи и верувања во однос на предметите на починатите лица. На пример, православните свештеници може да препорачаат да се попрскаат работите со света вода, додека муслиманите може да ги делат работите на покојникот за да добијат душевен благослов.

На крајот на краиштата, одлуката за тоа како да се постапува со работите на починатиот треба да биде во согласност со религиозните, културните и емоционалните верувања на семејството и на поединецот.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button