Рецепт за проја и гурмански сармички – пројата мека како памук и НАЈВКУСНИТЕ сарми што некогаш сте ги пробале (видео)

Рецепт за проја со сирење и гурмански сармички што мора да ги пробате

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Мека како памук, повкусна од бисквити

Пројата е секогаш добар избор, а овој рецепт од куната на баба навистина е нешто што вреди да се запише.

Инаку, за оваа вкусна проја со сирење по рецептот на баба ќе ви треба околу еден час, а ќе ги изненадите сите.

Веруваме дека ова е рецептот што одамна сте го барале. Еве се што ви е потребно и како да ја направите.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Состојки:

3 јајца, 50 грама бело брашно, 50 грама гриз, 150 грама брашно од пченка, 3 јајца, 100 мл кисела вода, 200 милилитри јогурт, 200 грама сирење

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Покрај овие состојки потребна ви е сол и прашок за печиво (едно пакување), како и 70 мл масло.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Подготовка:

Најпрво треба да ги изматете јајцата со жица за матење, па додадете го брашното со прашок за печиво, гриз, пченкарно брашно, јогурт, кисела вода и сирењето кое претходно ќе го издробите. Додадете сол и добро изедначете.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Потребна ви е кружна тава од 22 сантиметри која ќе ја одбележите со хартија за печење. Смесата ставете ја во тавата и израмните.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Треба да се пече во рерна на 210 степени околу 50-60 минути.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Покријте малку со крпа…

Како да го направите овој вкусен рецепт погледнете од видеото дадено во прилог на овој текст.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Вкусна, гурманска сармичка за почетници

Во продолжение прочитајте уште еден рецепт од кујната на оваа баба за нешто што совршено оди со проја.

А тоа секако се сармички.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Потребни состојки:

700 грама мелено месо (најдобро е половина да е говедско, а половина свинско месо), 150 грама ориз, 100 грама сува сланина, 400 грама суви ребра, 25 листа кисела зелка, 1 главица кромид, сув зачин, лаворов лист, маст, сол, бибер, лут мелен пипер, благ црвен пипер, 4 чешниња бел лук.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Подготовка

Сланината исечете ја на ситни парчиња и пропржете ја малку на маст (или масло), па додадете исечен кромид и мелено месо.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Пржите неколку минути па додадете ги зачините како и солта, биберот, мелената пиперка, лукот исечен на ситни парчиња и оризот кој треба да биде добро исчистен и измиен. Потоа промешајте убаво.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

На лист од сарма ставете лажица, две од смесата па свиткајте ги рабовите и замотајте ги сармите. Редете ги исправено во лонец, а во средината наредете суви ребра.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ
Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Посолете со лута мелена пиперка, расфрлете го лаворовиот лист, додадете по некое зрно бибер, покријте со листови зелка па посипете со вода и варете околу 2.5 часа на тивок оган. Повремено додавајте по малку вода.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Јеленајела Петровиќ

Погледнете го чекор по чекор упатството за подоготовка:

(Visited 314 times, 1 visits today)