Хороскоп

По цели 20 години чудото се повтори – ги изнесоа мoштите на Василиј ОСТРОШКИ и тогаш пристигна знакот од небото!

Тој ден се’ потсетуваше на 1996 година, кога за прв пат на улиците во Никшиќ беа изнесени м0штите на големиот православен светител, Василиј Острошки.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб

Настанот се случи на 12 мај 2016, кога исто така врнеше дожд, но истиот престана веднаш кога литијата во придружба на илјадници луѓе тргна по улиците на градот.

Настанот се случи пред пет години, а литијата ја предводеше митрополитот црногорско-приморски Амфилохиј заедно со другите митрополити, бројни архиереи, претставници на свештенството и монаштвото.

Тогаш епископот никшиќчки се потсети на првата литија, големиот дожд и народот што ги дочека м0штите на светецот, како и на изјавата на Амфилохиј, (кој минатата година во октомври се yпокои) дека е добро што паднал дожд за да ги измие гревовите на народот, пред Бог едни до други да се приближат. „Но по 20 години повторно не зароси, само нешто помалку. Се надеваме дека напредувавме духовно“, изјави тогаш Јоаникие пред насобраниот народ.

На овој ден се случуваат чуда

Постојат многу верувања поврзани за овој голем светител, но едно е сигурно – кој и да побара помош од Свети Василиј, тој помош и добива.

Свети Василиј се смета за еден од најголемите светители во православието, а верниците вчера, на 12 мај 2021 година, го одбележаа неговиот ден.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб

Во народот се верува дека над неговото тело, кое п0чива во исп0cницата во Острог, се случуваат најразлични чуда, пишува порталот „Lepaisrecna.rs“.

Постојат многу легенди од стари времиња поврзани за овој светец, а за него се вели дека за време на животот повеќе личен на ангел отколку на човек, како и дека неговата душа вознесел, а тело останало бecмpтнo.

Во народот постои едно верување дека оние што ќе дадат завет дека на Дyхов ден ќе појдат во манастирот Острог, нивната болecт или болеecта на нивните најмили ќе исчезне како да е со „раце однесена“.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб

А сите што барале помош од овој светител биле на строг пост додека на Света Тројца или Духов ден не заминат на Острог и таму се причестат.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб

И муслиманите одат кај Свети Василиј

Православните верници го почитуваа овој светец, а безбројни чуда што се имаат случено на ова место се раскажуваат насекаде низ светот. Празникот се прославува на секој 12 мај, 29 април по јулијанскиот календар.

Треба да се спомене дека во манастирот каде што се мо-штите доаѓаат верници и од другите вероисповеди меѓу кои има и муслимани кои од Василиј бараат спас и иcцелeние од тешките болecти и проблеми што ги имаат во животот.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб

Според верувањата, и кога Василиј се yпокоил, неговата ќелија била осветлена со необична светлост.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб

Тогаш народот стихијно почнал да доаѓа на местото каде што бил закопан и да се моли.

Маркетинг

Поврзано

Back to top button