Постојано јадат, а не се дебелеат – среќници родени со различни масти

Тие јадат онолку колку што сакаат и кога сакаат и нивното тело е совршено.

Истражувачите од Швајцарија, решија да откријат која е тајната на луѓето кои постојано јадат и не вежбаат, а сепак имаат одлична линија. Тие беа заинтересирани за тоа што е различно кај нив од оние луѓе кои имаат проблем  со прекумерна телесна тежина.

Тие откриле дека нивните абдоминални масни клетки се скоро ниски дури (40 проценти) и имаат повеќе енергија за да ги разградат мастите отколку кај луѓето со просечна тежина. Тие заклучиле дека нивните масни клетки се генетски поефикасни. Поточно, масното ткиво со помалку масни клетки, но поголеми димензии е опишано како хипертрофично ткиво, додека поголем број помали клетки се нарекуваат хиперпластични.

ADVERTISEMENT

Масното ткиво во хипертрофична состојба е поврзано со отпорност на инсулин, дијабетес, кардиоваскуларни и срцеви заболувања Резултатите, исто така, покажаа дека масните клетки од многу слаби луѓе имаат поактивна митохондрија – делот од ќелијата што користи енергија за да се распадне и повторно да се изгради.

„Бидејќи митохондриите работат на повисоко ниво, масните клетки се распаѓаат и ефикасно ги обновуваат молекулите“, објасни д-р. Неле Гелдоф , експерт за човечка генетика од Институтот за здравствени науки „Нестле“, кој работеше со колегите на ова истражување.

Тие го нарекоа процесот „залуден липиден циклус“ и ова, велат тие, може да објасни зошто луѓето се отпорни на зголемување на телесната тежина.

„Нивните масни клетки се генетски склони да согоруваат толку многу маснотии за да се распаднат и да ги обноват другите масни клетки, така што тие никогаш навистина немаат време да се акумулираат доволно за да се здебелат“, велит тој.

Facebook Comments
(Visited 251 times, 1 visits today)
Loading...