ПОСЛЕДНО ЗБОГУМ: Тажна поворка на гpoбиштaтa – со солзи и голема болка испратен Бора Дрљача во вечниот дом!

Легендарниот пејач Бора Дрљача денеска ќе биде испратен во вечниот дом на Нови бежнските гpoбишта.

Семејството, пријателите и колегите се собраа за да му оддадат почит на пејачот на народната музика.

ФОТО: Немања Николиќ

Меѓу првите пристигна Ера Ојдановиќ и Вера Матовиќ со мажот, потоа и Маринко Роквиќ, Жељко Шашиќ, Баја Мали Книжџа, Гоца Лазаревиќ и многу други.


ФОТО: Немања Николиќ

– Ми замина братот, како нас двајца една мајка да не родила, со солзи во очите искоментирал Ера на гробиштата.

ФОТО: Немања Николиќ

Неговиот син Владимир раскажа како се одбивале последните денови од животот и открива дека почи нал опркужен со најмилите.

– Татко ми почна да се гуши, вода му влезе во белите дробови. Се бореше за здив не успеа. Отиде брзо, не се мачеше фала богу.

ФОТО: Немања Николиќ

Го држeв за раце додека умира ше. Сакаше нешто да ми каже но не можеше да зборува. Последните мигови ги помина во кругот на семејството-раскажа Владимир.

ФОТО: Немања Николиќ

Пејачот поч ина на 80-годишна возраст на 11. октомври по долгата и тешка бол ест.

Бора Дрљача е роден на 29.август 1941 година. Стекна статус на истакнат уметник и доби награда за животно дело. Сними преку 50 албуми на кои се наоѓаат околу 400 песни.

Продаде преку 5 милиони плочи и касети. Настапувал низ целиот свет, а најмногу во Америка, Канада, Австралија и западна Европа.

 

(Visited 2.012 times, 1 visits today)