Помалку сол, повеќе здравје!

Намалувањето на натриумот во вашата исхрана може да го подобри вашето здравје, но исто така може да има и некои ефекти што не би ги очекувале.

Па така тој не треба целосно да биде укинат, но дефинитивно треба да се намали со исхрана, бидејќи таквиот режим може значително да го подобри вашето здравје. Овие работи може да се случат во вашето тело кога ќе го отстраните од употреба, солот:

Вашиот крвен притисок ќе биде помал.Натриумот е важен елемент кој помага да се регулира нивото на течност во телото. Според многу студии, ние откриваме дека просечен човек внесува многу повеќе сол отколку што му треба. Еден од негативните ефекти е висок крвен притисок.

Многу студии го поврзаа внесот на натриумот со хипертензија – вели Амин Ихија, кардиолог за срцева инсуфициенција во Институтот за срце во Пиемонт. Премногу натриум предизвикува во телото да се задржува водата, што доведува до зголемување на волуменот на крвта и притисокот врз циркулаторниот систем.

Ризикот од срцев удар и мозочен удар ќе се намали.Високиот крвен притисок е главен фактор за кардиоваскуларните болести, намалувајќи го крвниот притисок со намалување на внесот на натриум и исто така може да го намали ризикот од срце и мозочен удар.

– 54% од мозочните удари и 47% од срцевите заболувања се припишуваат на хипертензија – вели д-р Ихија. Иако има дебата околу директната врска помеѓу потрошувачката на сол и здравјето на срцето, Американската асоцијација за срце останува цврсто на страната на намалување на натриумот.Ќе го елиминирате вишокот вода од телото.Премногу натриум предизвикува вашето тело да ја задржи водата.

Бубрезите се програмирани за одржување на односот на електролити, вклучувајќи и натриум. Кога консумирате премногу натриум, бубрезите ја задржуваат водата за да ја балансираат оваа врска. Кога го намалувате внесот на натриум, бубрезите повеќе не го задржуваат вишокот на течност и помага да ја извадите водата од телото и со тоа да ја намалите тежината.

(Visited 44 times, 1 visits today)