Познат фотограв им даде на тинејџери да ги уредат своите фотографии, резултатите се повеќе од катастрофални

Потребата луѓето секогаш да се појавуваат во најдобро светло ескалираа со појавата на социјални мрежи, а фотографот Ранкин, во неговиот проект „Selfie Harm“, одлучи да покаже каков ефект има врз тинејџерите.

Тој направил портрети на 14 тинејџери и им дал да ги уредуваат фотографиите како што мислат дека се погодни за објавување на социјални мрежи.

ADVERTISEMENT

Никој не ја остави орегиналната слика – на секоја и беше корегиран: обликот на лицето, носот и кожата.

View this post on Instagram

For my latest series, Selfie Harm 🤳 I photographed teenagers & handed them the image to then edit & filter until they felt the image was ‘social media ready’. People are mimicking their idols, making their eyes bigger, their nose smaller and their skin brighter, and all for social media likes. It’s just another reason why we are living in a world of FOMO, sadness, increased anxiety, and Snapchat dysmorphia. It’s time to acknowledge the damaging effects that social media has on people’s self-image. Thanks to: the incredible individuals that took part in the @Visual.Diet project; Jennifer, Felix, Alessandra, Maisie, Isaac, Seb, Beneditcte, Shereen, Mahalia, Eve, Siena, Tomas, Emma & Georgia. Also, @mimigray_ at @mcsaatchilondon, @marinetanguyart, @gemfletcher, @technicallyron & @justintindall on making this project come to life 🙌 PLEASE NOTE 📝 The majority of subjects preferred their original image.

A post shared by Rankin Photography (@rankinarchive) on

„Луѓето ги имитираат своите идоли, а повеќето од нив го прават тоа поради забава во социјалното вмрежување, што е една од причините поради кои живееме така, постојанио под стрес и вознемирени, со страв од недостаток на нешто.

„Време е да го препознаме штетното влијание на социјалните мрежи врз човековото размислување”, вели тој. .

 

 

Facebook Comments
(Visited 517 times, 1 visits today)