Откриен лек за корона вирусот – само ова може да го убие, еве што велат научниците

Многумина се прашуваат дали со доаѓањето на топлото време корона вирусот ќе почне да стагнира. Посебно се наметна тоа прашање после изјавата на американскиот претседател Донал Трамп, дека „горештината ќе го убиE вирусот“.

Дека целата приказна да не биде без основа, покажуваат тврдењата на двајца лекари – Јонас Нилсен и Џон Николс. Според зборовите на д-р Нилсен корона вирусот потешко ќе ги заразува луѓето во текот на летото.

„Топлото време не е погодно за корона вирусот. Настинките се почести во зима зошто ниските температури ја ладат мембраната на носот што олесува влегување на вирусот во телото“.

ADVERTISEMENT

2153061-shutterstock-66664983154345-ls

Корона вирусот е чувствителен на топлина. Вирусот е умерено стабилен на 4 степени и може да се чува неколку години на -60 степени. Меѓутоа кога температурата ќе порасне, отпорноста на вирусот опаѓа, но мора да достигне  одредена температура во текот на одредено време за вирусот да биде неактивен.

Неодамнешните изјави на професорот Николс од Одделението за патологија на Универзитетот во Хонг Конг укажуваат дека верува дека временските услови  ќе бидат клучни во рушењето на корона вирусот.

Да потсетиме, Светската здравствена организација соопшти вчера дека корона вирусот не е глобално надвор од  контрола ниту предизвикал смртни случаи од големи размери и дека „прерано“ е да се зборува за пандемија.

Се верува дека кога е во прашање корона вирусот ќе се разболи можеби секој шести, а кај грипот тој процент на заболени е многу поголем.

Децата пак, речиси и да не заболуваат од овој вирус, говори статистиката зошто досега во цел свет се регистрирани само неколку случаи.

 

Facebook Comments
(Visited 10.573 times, 3 visits today)
Loading...