Оваа голема мачка ужива кога се гали со својот сопственик (видео)

Дивите животни припаѓаат на природата, a овој човек се дружел со едно такво животоно кое му покажало дека тие сепак сакаат да уживаат.

Пумата е дел од семејството на големи мачки, и може да се најде во Северна, Централна и Јужна Америка. Зборот пума доаѓа од јазикот на кечуа.

ADVERTISEMENT

Во САД, зборот пантер се однесува на пумата, но црниот пантер најчесто се нарекува јагуарот или леопардот.

Неодамнешните истражувања на ДНК на пумата откриле дека е тесно поврзана со Јагурунди (Puma yagouaroundi), но не со леопарди и лавови.

Пумпите се крем боја со црни линии на ушите и опашката. Пумата може да помине 50 км / ч, може да скокне 6 метри од местото, Пумата има четири прсти и канџи.

Возрасната машка пума може да биде долга до 2,5 m (од муцката до крајот на опашката) и тежи околу 70 кг. Во посебни случаи може да достигне 95 кг. Возрасните жени се околу 2m и тежат околу 35 кг.

Пумата живее околу 25 години. Ние веруваме дека и двајцата уживаат во овие слатки момент и дека е прекрасно чувство да се мазиш со оваа прекрасна и голема мачка.

Facebook Comments
(Visited 30 times, 1 visits today)
Loading...