Не го прескокнувајте, појадокот може да ви го спаси животот

Појадокот се смета за „најважниот оброк во денот“.

Новите истражувања ја покажуваат врска помеѓу прескокнување на „кралот на оброкот“ и зголемениот ризик од кардиоваскуларни заболувања. Исто така, може да спаси животи – барем, според резултатите од истражувањето објавени на 22 април од страна на Американскиот колеџ за кардиологија. Според резултатите, прескокнувањето на појадокот го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Резултатите беа анализирани од тим доктори и истражувачи од повеќе американски универзитети. Тие анализирале примерок од 6.550 возрасни на возраст меѓу 40 и 75 години кои учествувале во национално истражување за здравје и исхрана помеѓу 1988 и 1994 година. Учесниците одговорија на прашањето колку често појадувале. Никогаш не појадуваат пет проценти од испитаниците, околу 11% ретко појадок, додека една четвртина изјави дека повремено појадува.

ADVERTISEMENT

После разгледувањето на други фактори на ризик, како пушењето или дебелината, истражувачите откриле дека оние кои прескокнале појадок имаат 19 проценти поголем ризик да си заминат од овој свет од една од овие болести, а веројатноста за смрт од кардиоваскуларни заболувања е 87 проценти повисоки. Медицинските истражувања веќе покажаа дека прескокнувањето на оброк може да има негативно влијание врз здравјето, но научниците сè уште се обидуваат да ја разберат врската.

Facebook Comments
(Visited 33 times, 1 visits today)
Loading...