Невидени борци: Сијамски близнаци биле одвоени после тешка 11-часовна операција

Сијамски близнаци споени на стомаците беа хируршки одвоени на тешката операција која траеше цели 11 часа, во болница во Тексас.

ФОТО: Принтскрин

Ами Лин Роуз и Џејми Лин Реј Финли беа стари само 16 недели кога беше извршена операцијата. Близнаците се родиле споени на стомакот, со заедничка кожа, мускул и црн дроб.

Тим од 25 медицински лица, вклучително и шест хирурзи, во детскиот медицински центар Кук ја извршија деликатната операција за да ги разделат близнаците во понеделникот.

Доенчињата сега за првпат спијат во посебни креветчиња.

ФОТО: Принтскрин

И водечкиот хирург д-р Хозе Иглесијас и медицинскиот центар првпат извршија ваква операција.

За да се изврши истата потребни беа месеци планирање, а д-р Иглесијас и неговиот тим создадоа протетски верзии од близнаците за да откријат како точно ќе ја направат операцијата.

ФОТО: Принтскрин

Хирурзите го бојадисаа едниот нокт на нозете на близнакот во виолетова, а другиот во зелена, а потоа различни хирурзи беа доделени на двата близнаци и носеа соодветни обоени капачиња на операцијата.

Тимот на Ами Лин носеше зелени капи, додека тимот Џејми Лин носеше виолетови.

ФОТО: Принтскрин

Џејми Лин и АмиЛин биле близнаци од омфалопаг, што значи дека биле споени на абдоменот и делат еден или повеќе внатрешни органи.

Според НИХ, околу 10 отсто од споените бебиња се близнаци омфалопагус, но тие имаат најголеми шанси да преживеат по успешната операција.

Девојките биле прикачени од долниот дел на градната коска до папокот и делеле црн дроб.

ФОТО: Принтскрин

Тројца анестезиолози, четворица педијатриски хирурзи, двајца пластични хирурзи и 16 други клинички професионалци работеа заедно за да ги разделат близнаците.

Тие го разделиле заедничкиот црн дроб, а потоа ги затвориле раните.

Девојчињата се родени предвреме во Тексас Health Harris Methodist Hospital Fort Worth на 3 октомври минатата година.

ФОТО: Принтскрин

Д-р Иглесијас рече: „Операцијата за раздвојување ќе им даде на Ами Лин и Џејми Лин подобри можности да го подобрат своето здравје и развој и да растат како уникатни, индивидуални мали девојчиња.

Споените близнаци се исклучително ретки и се проценува дека се јавуваат само кај едно од 200.000 живородени деца.

ФОТО: Принтскрин

Секоја година, само меѓу пет до осум споени близнаци ги преживуваат првите неколку дена по раѓањето.

Одложувањето на разделувањето на споените близнаци ги зголемува шансите за преживување бидејќи им овозможува на близнаците време да пораснат и да станат стабилни.

ФОТО: Принтскрин

ФОТО: Принтскрин

ФОТО: Принтскрин

 

[tptn_list]