Најде работа во Германија, но се покаја за цел живот – сопругата остана во МАКЕДОНИЈА, па набргу се случи нешто што не го очекуваше

Необична исповед на македонски гастербајтер кој ќе ве натера да се замисилите.

-Бидејќи работев за германска компанија во Скопје, во одреден момент за време на пандемијата, се појави работно место во седиштето на компанијата во Берлин.

Добив препорака, се пријавив и ја прифатив понудата што ми ја дадоа, ја започна својата приказна овој човек на својот профил на социјалните мрежи. Еве што вели понатаму:

На прв поглед кога го земав иселеничото писмо мислев дека се ќе биде во ред, но работата се насочи во друг правец.

-Јас и мојата сопруга бевме среќни затоа што се чинеше дека соништата за нов почеток во друга ветена земја полека се остваруваат – барем јас бев искрено среќен за сите нас затоа што сите ќе бидеме заедно. Договорот со сопругата беше дека ќе одам прв и веднаш да и ги испратам документите за таа да дојде со нашите две деца за да можеме да живееме сите заедно.

За брзо овој човек добил виза и за шест месеци конечно дошол тој ден да замине во Германија.

Одењето во Германија, поздравување со семејството и надежта што ја носи со себе за да се овозможи подобра иднина за семејството.

За него времето во Германија минувло бавно, но некако успеал да се справи затоа што знаел за што е таму.

-Мојот фокус по карантинот беше насочен кон работа за да ја докажам и оправдам довербата и ме засилија со разговори со моето семејство после работа, обично кога сопругата е дома. Се слушавме неколку пати на ден, особено за време на викендите”, се сеќава тој .

И тогаш конечно дошло време за одмор, и да замине дома кај семејството.

-Враќањето беше како долгоочекувана заслужена награда. Би уживал повторно со децата и сопругата и сите подароци што ги ставија на списокот по враќањето од Германија.

Целиот куфер беше полн со работи: играчки, козметика, домашни апарати

„Тие две недели беа едни од најубавите во мојот живот“, вели овој татко.

После неколку месеци, иако фокусот му бил насочен кон работата, комуникацијата со жената станала поретка заради нејзината работа, иако договорот било ако почне да има премногу работа да ја напушти бидејќи сопугот кој е во Германија може да и испрати пари за да може заедно со децата да имаат убав живот.

-Она што беше чудно беше промената во комуникацијата за време на викендот. Сега се сведуваше на рутинско известување дека сè е во ред, дека работи, без некои детали што ги споделивме порано од секојдневниот живот, како што е кој што рекол сосед или ситуацијата на работа и слично. Сè што исчезна во нашата комуникација “, вели овој човек.

Често се слушал со пријатели Скопје, а особено со соседот од зградата, Симон. Во еден од разговорите, Симон му кажал нешто што му се превртел животот наопку.

-Тој ми рече дека пред една недела, на пет километри од нашата зграда, на паркингот пред трговскиот центар, ја видел сопругата и мажот во автомобил како се бакнуваат. Беше шок, неверување, тишина. Мојот добар сосед се извини што не ми кажал ништо порано.

„Го прашав дали е сигурен, тој потврди дека е“, продолжи со својата приказна човекот.

“Мојот став е дека сакам да бидеме пријатели, затоа што не сакам повеќе да сум во брак со неа, а најважни ми се децата.

Ова е најголемиот предизвик во мојот живот што ме подели на половина и, да бидам искрен , Да знаев дека толку многу може да сеповреди и промени човек, никогаш немаше да се оженам. Жал ми е за децата што нема да растат со мене и не можам да се помирам со тоа “, заклучува тој.

Оваа приказна што случајно ја сретнавме на социјалните мрежи е од човекот кој, како што самиот вели, ја споделил за да помогнеме на луѓето кои сакаат да одат далеку до дома за да заработат за подобар живот. Сите кои имаат намера да заминат треба да бидат подготвени на сите предизвици и ризици кои доаѓаат сами по себе.

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Бонус галерија

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Шарени згради во Берлин

Погледнете ги овие преубави фотографии што ги објавува на својот Инстаграм профил Кејт Фрагола.

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола

Фото: Инстаграм/ Кејт Фрагола
(Visited 586 times, 1 visits today)