Огласи
Огласи 2
Вирално

Молитва која треба да ја кажете вечерва пред Архангел Михаил: За здравје и среќа кажете ги овие зборови…

Архангел Михаил се празнува секоја година на 21-ви ноември...

Огласи 3

Утре православните христијани го прославуваат Свети Архангел Михаил.

фото илустрација

Овој празник е симбол на борбата против злото и славата на командантот на небесната војска спомната во Стариот завет.

Христијанството го смета Свети Архангел Михаил за заштитник и прв од седумте архангели, кој го победи сатаната.

фото илустрација

Како воин, на иконите секогаш е претставен во оклоп и со подигнато копје или меч, заканувајќи се на змија или на некој друг демон, а се смета и дека е чувар на православието.

фото илустрација

Постои верување според кое, како награда од Бога, архангел Михаил добил можност двапати годишно да се спушта во пеколот и да ги ослободи душите на грешниците, нудејќи им одмор во царството небеско.

Според старите верувања a како што пренесува Ало.рс, ноќта пред Архангел Михаил се верува дека за спас на душата и здравје треба да се помолите на следниот начин:

фото илустрација

Господи Боже, голем Цару без почеток, прати Господи, твојот Архангел Михаил да им помогне на Твоите слуги (имиња), избави нè од нашите непријатели, видливи и невидливи.

Господи, Велики Архангел Михаил, донеси мир и благослов врз Твоите слуги (имиња). Господи, Велики Архангел Михаил, кој ги уништува демоните, закани им се на сите наши непријатели кои се борат против нас, направи ги како овци и уништи ги како прав пред ветрот.

фото илустрација

О, Велики Архангел Михаил! Победи ги сите наши противници со силата на светиот животворен Господов крст, молитвите на Пресвета Богородица и Светите апостоли и Свети Николај Чудотворец, Свети Илија Божји пророк, Свети Андреј Чудотворец, Свети великомаченици Никита и Евстатиј, и свети, преподобни, маченици и сите светии и сите небесни сили. Амин.

фото илустрација

О, Велики Архангел Михаил, помогни ни, на твоите грешни слуги (имиња), избави нè од земјотрес, поплава, пожар, од ненадејна смрт и од секое зло и од секој лажен ѓавол што го носи бурата, Велики Михаил Архангели Господови, сега и секогаш и засекогаш и секогаш. Амин.

 

Маркетинг

Поврзано

Back to top button