Маските не се особено корисни, а ракавиците прават повеќе штета, еве што може да ве заштити од вирусот

Благодарение на научното истражување, сега имаме точна „пресметка“.

 

Миењето на рацете е дефинитивно најпаметната работа што можете да ја направите за да го намалите ризикот од инфекција со ковид-19, бидејќи маските не се особено корисни, а ракавиците може да звучат добро на некого во теорија, но во пракса тие прават повеќе штета отколку добро.

Ова е докажано со истражување спроведено од научници од Универзитетскиот колеџ во Лондон. Нивната студија покажа дека овој едноставен чин може да ве заштити од вирусот корона.

Ако ги миете рацете 10 пати на ден, ризикот од инфекција се намалува за третина.Студијата е заснована врз анализата на податоците што претходно ги собрале научниците за време на трите зимски „сезони“ на вирусот, на група од 1.600 испитаници.

Следеле колку често волонтерите „завивале“ вирусни инфекции во текот на три години.Од испитаниците се очекувало да ги кажат своите навики во врска со хигиената на рацете и да кажат дали ги мијат рацете „ретко“, „умерено“ или „често“, пренесува „Дејли меил“.

Излегува дека оние што умираат умерено често (помеѓу 6 и 10 пати на ден) имаат 36 проценти помал ризик од „фаќање“ на вирусна инфекција, споредено со оние што мијат рацете „никој“ или „пет пати или помалку“ на ден. (Чудно е, но се чини дека има луѓе кои воопшто не мијат рацете во текот на денот.)

„Кога сметате дека ковид-19 се шири на сличен начин како и сезонските вируси на корона, оваа студија потврдува дека миењето на рацете е ефикасна превентивна мерка за време на пандемија“, вели авторот на студијата, Сара Бејл.

“Но, колку често миете рацете е само еден аспект на хигиена на рацете. Исто така знаеме дека е важно да ги миете рацете за одреден временски период (најмалку 20 секунди), а во одредени ситуации, како на пример кога влегувате во куќа, пред оброк или по употреба на тоалетот. ”

 

 

 

Facebook Comments
(Visited 67 times, 1 visits today)