Малата Софија се врати од Америка – и сега и е мнооогу подобро!

Софија Маркуљевиќ пред неколку дена се врати во Белград откако во Америка го прими најскапио л-ek на светот.

Фото: Фејсбук/ „Za Sofijijn prvi korak“

Во прашање е л ek за л-eчeњe на cпинaлнa мyскулна атpoфија тип 1 од кој на малата Софија сега и е многу подобро.

Нејзиниот татко истакна дека Софија сега може по еден час да седи самостојно и дека се чувствува многу подобро.

„Таа ротира, ги подига и двете раце и нозе, може да ја држи главата. Тоа е нешто што тука во Белград навистина беше незамисливо и напредокот е и повеќе од очигледен. Докторите се презадоволни, ние сме презадоволни“, истакна нејзиниот татко Стефан за Радиот Телевизија Србија.

Фото: Фејсбук/ „Za Sofijijn prvi korak“

Тој исто така додаде дека тоа не е крај на нивната бopба и дека во Белград ќе продолжат со физикалните тepaпии.

Таткото истакна дека ќе продолжи да оди во базен со неговата ќерка и дека нема да престанат со вежбите.

Фото: Фејсбук/ „Za Sofijijn prvi korak“

„Мислам дека децата со спинална мускулна атро-фија имаат потреба целиот свој живот да работат на себе, да вежбаат и да се трудат да бидат подобри. Ние како родители мораме да се грижиме и да се надеваме дека ќе биде подобро“, истакна Стефан за српските медиуми и додава дека за шест месеци повторно ги очекува пат во Америка.

Фото: Фејсбук/ „Za Sofijijn prvi korak“

„Многу пријатели, голем број луѓе застанаа покрај нас и ни помогна и сега сите сакаат да знаат како е Софија и дали напредува ле-чењето, и секој ден добиваме пораки со поддршка и прашања“, истакна Стефан и додаде дека им се заблагодарува нa сите луѓе и медиуми кои помогнале да се соберат средства како за неговото дете, така и за сите деца за кои се собираат пари и на кои им е потребна помош.

„Ви се заблагодарувам на сите од сé срце“ изјави таткото на Софија

Инаку, средствата за ле-чење на Софија беа собрани во јули минатата година. Ле-кот што и беше неопходен е регистриран само во Америка и чинеше неверојатни 2.100.000 долари кои беа собрани со помош на донации од хуманите луѓе. Таа во септември ја започна те*апијата во Лос Анџелес, а во октомври повторно ќе требаат да одат за Америка.

Фото: Фејсбук/ „Za Sofijijn prvi korak“
Фото: Фејсбук/ „Za Sofijijn prvi korak“
Фото: Фејсбук/ „Za Sofijijn prvi korak“
Фото: Фејсбук/ „Za Sofijijn prvi korak“
(Visited 1.020 times, 1 visits today)