Мажот сакаше ќерката да го носи името на неговата мајка: Не дозволив, еве зошто!

Иако ова треба да биде најубавата работа во светот, за многу родители, изборот на име за своето дете станува вистинска неволја, особено ако им е тешко да направат компромис и подлежат на влијанија на „аутсајдери“.

 

Ова е приказната за анонимна мајка која се пожалила на форумот „Редит“ на нејзиниот сопруг дека и префрлил дека на нивното дете треба да му го дадат името на неговата мајка.

ADVERTISEMENT

И додека повеќето парови на крајот некако се согласуваат за името, во нивниот случај тоа не се случи, туку мајката отишла и по свој избор му дала име на дете и го пријавила. Сега нејзиниот сопруг е лут за тоа што таа го направила сметајќи дека тоа е чиста злоупотреба.

Во нејзиниот пост, таа објаснила дека сопругот сакал детето да го носи името на неговата мајка, но таа го отфрлила со аргумент дека името е старомодно. Таа му предложила дека името на мајка му може да го додадат како средно име.Во текот на целата своја бременост, таа константно се расправал со својот сопруг.

Иако многу ја сакав неговата мајка, тоа име звучеше исто како за баба.Му реков дека ја разбирам сентименталната вредност на тоа име, но не ми се допадна како име за нашата ќерка. Го предложив како средно име заради компромис, но тој се налути и не се согласи.

.Кога се породив, бевме природно воодушевени. Тој повторно го спомна името на мајка си, што ќе му го дадеме, но јас молчев. Подоцна, кога ме прашаа како е името на девојчето, му реков Лили (што не е име на неговата мајка).

Бидејќи тој требаше да потпише подоцна, видов дека врие од гнев. Му реков дека му дадов доволно време да закаже состанок и дека има можност да избере некое друго. Поминаа шест месеци откако ја нарекува Лили, но тој овој предлог не го прифати па така заминав сама детето да го пријавам и да му го дадам официјално името, напиша мајката. По оваа објава следа коментари.

“Ако еден родител стави вето на името, тогаш тоа веќе не е опција и барате друог за да се согласите. Без оглед на семејните традиции, името на детето треба да биде нешто за што двајцата се согласувате”, напишал еден корисник .

Друг рече: „Ако името е навистина старомодно, не сте грешак, замислете да го викате целиот живот по име што не ви се допаѓа“.

Кое е вашето мислење?

Facebook Comments
(Visited 14.769 times, 9 visits today)
Loading...