Мажите се посреќни во бракот, но жените не се, тие живеат полошо и пократко

„Жените кои не се во брка и немаат деца се најсреќната популација“, рече Пол Долан , професор по наука на лондонската школа за економија.

– Оние кои се во брак се посреќни од другите подгрупи на општеството, но само додека нивниот сопружник е во просторијата додека го даваат одговорот. Кога партнерот ќе излезе, тие често одговараат дека се многу несреќни – објасни Долан.

Во неговата книга „ Happy Ever After: Escaping the Myths of Perfect Life “, тој ги сумира резултатите од оваа студија споредувајќи ги нивото на уживање и незадоволство меѓу мажите и жените. Тие ги испитале мажените, слободни, разведени и вдовици за да дознаат кој од нив бил посреќен. Резултатот е различен за мажите и тие добиваат просветлување во бракот.

ADVERTISEMENT

– Мажите имаат поголема корист од бракот затоа што тоа им носи „мир на умот“. Тие не ризикуваат помалку, заработуваат повеќе и живеат малку подолго. Од друга страна, жените треба да го „трпат“ и со  тоа, имаат пократок животен век отколку оние кои не се во брак- објасни Долан, пренесува „Гардијан“ .

Facebook Comments
(Visited 67 times, 1 visits today)
Loading...