Кој е главниот лик во популарната серија „Пријатели”?

Оваа година се навршуваат петнаесет години од емитувањето на последната епизода на популарната серија @Пријатели”.

Отсекогаш била културен феномен кој бил анализиран од телевизиски критичари, како и од психолози и професори од други општествени факултети.

Денес, “Пријатели” станаа предмет на анализа на научник кој сакаше да открие , кој навистина беше главниот лик на оваа популарна серија.

Неговото име е Џашу Сет и вели дека е голем обожавател на серијата Пријатели. Со цел да се добие валиден одговор на прашањето кој е главниот лик, тој направи специјална компјутерска програма која може да анализира записници од целата епизода од серијата и врз основа на нив да дознае кој лик од Пријатели најмногу зборуваше во сите десет сезони, кој беше од нив во повеќето од сцените, кои имале најмногу индивидуални сцени и чие име беше најчесто во насловот на епизодата.

Според првиот критериум, Рос и Рејчел се на врвот со околу 100.000 зборови. Рос (Дејвид Свимер) се уште е малку пред нејзе, иако таа има голем број сцени, додека на дното е Фиби (Лиза Кудроу), која се споменува околу 15.000 пати помалку од него.

Фиби е, исто така, последна во однос на бројот на настапи во различните сцени од серијата. Чендлер (Метју Пери), од друга страна, учествувал во повеќе од 1.400 различни сцени на Пријатели, а веднаш зад него според овој критериум се Рос (1.370) и Рејчел (1.330).

Кога станува збор за сцени каде што нема други големи ликови во серијата, Рос е првиот со околу 150 такви сцени, а веднаш зад него е Џои (Мет Леблан) со 130 индивидуални сцени. Во врска со нив, Моника (Кортни Кокс) беше само 50 пати во сцени исклучиво фокусирани на неа.

Дваесет и седум епизоди ја вклучуваат Рејчел (Џенифер Анистон), три помалку Рос и Моника само осум. Од овие податоци најверојатно веќе сте разбрале кои два лика од Пријател беа најмногу доминантни во текот на сите десет сезони. Победникот може да биде само еден од нив, и ова е официјално Рос Гелер, кој не би бил погрешен избор ако се рече дека тој е главниот лик на серијата Пријатели.

Што мислите – дали некој друг би требало да биде избран и дали таквата анализа е легитимна кога се разгледува концептот на серија каде што сите шест пријатели се официјално еднакви?

Facebook Comments
(Visited 96 times, 1 visits today)