Коронавирусот почна да мутира, еве зошто тоа е добра вест

Коронавирусот во светот продолжи да коси со голема брзина, па така сега се заразени над 700.000 луѓе, и има над 33.000 одземени животи.

Сепак, во морето лоши вести, дојде една која навидум е лоша, но… Вирусот мутира!

Научниците дојдоа до сознание дека коронавирусот многу споро мутира, дури 8 до 10 пати послабо од просечниот грип, а добра работа е што со секоја мутација е се помала шанса да биде смртоносен!

Родот вируси во основа се многу слични меѓусебе, а КОВИД -19 мутира полека, и тоа и дава на евентуалната вакција се поголема шанса да го сузбие штом ќе влезе во организмот.

Дополнителното објаснување на научниците, кога се работи за отпорноста на вирусот, е дека не постои никаква заштита на поединецот од истиот, туку исклучиво од тоа како имунолошкиот систем ќе се одбрани кога ќе дојде во контакт со него.

Светските сили ги ангажираа најдобрите експерти и не постои страна на нашата планета каде не се тестираат вакцините, што донесува сериозност, но и олеснување во целиот процес на борбата против оваа напаст.

Facebook Comments
(Visited 3.935 times, 2 visits today)