Кога Софија се заљуби во муслиман, тоа беше страшно: Нивната љубов преживеа 60 години!

На крајот, се `се сведува на љубовта.

 

Софија, како девојка од Војводина во 1953 година, прво дошла во Тузла да ги посети своите пријатели. Тоа беше нејзино прво самостојно патување, без семејство. Случајно, таа остана и се зафати со работа во овој град и го запозна нејзиниот иден сопруг, кој дошол од Бијелина во Тузла за работа.

ADVERTISEMENT

Нивната љубов првично беше забранета, а нивните родители беа против нивниот брак. Мешовитите бракови не биле вообичаени во тоа време и претставувале табу тема.

“Тоа беше страшно за моите родители. Постојат сите нации, но во средина каде што пораснав, никој не беше муслиман. Кога им кажав на родителите дека сакам да се омажам за него, татко ми се бранеше“. Овие зборови ја натерале нејзиното семејство да се премисли и од тогаш и е забрането да доаѓа во родниот град без сопругот Мустафа.

Љубовта беше доволно силна за да ги надмине сите пречки и да докаже дека на крајот тоа е важно само, без оглед на националноста.

Тие се горди родители на Дамир и Дајана и се 60 години во брак, и тврдат дека љубовта е она што ги зближува денес.

„Ние секогаш бевме заедно, тој никогаш не одеше на забава без мене, на море. Го купивме првиот автомобил во 1964 година, ја обиколивме Југославија со своите деца, нема каде не бевме. Но, секогаш заедно“, изјави Софија за Радио Слободна Европа .

Животот никогаш не бил лесен, но Мустафа и Софија се убедени дека пред тоа беше далеку поедноставно отколку што е денес.

 

Facebook Comments
(Visited 4.827 times, 1 visits today)
Loading...