Кангал – ретка раса против која и мечките немаат шанси

Кангал е раса на куче препознатливо по своето  големо и моќно тело покриено со дебело крзно во разни нијанси како сива и црна, и се смета за една од најдобрите раси  чувари.

Но, важно е да се знае дека во погрешни раце оваа раса може да стане опасна за животната средина. Ова е многу стара турска раса за чие потекло има многу теории. Една теорија вели дека првиот предок на денешниот Кнгал бил во сопственост на отоманскиот султан Мурат IV кој владеел во 17 век.

Според легендата, кучето станало милениче на султанот откако убил лав во неговата палата. Тој го носел на воени митинзи, а за време на еден од нив, кучето се изгубило во близина на турскиот град Сивас. Се претпоставува дека расата се развила преку мешање на „изгубеното куче” со кучињата од таа област, и со цел да се добие овчарско куче да го задржи стадото од предатори како волци и мечки. Има уште неколку теории, и вообичаено сите ги споменуваат кангалците главно како чувари, за што се уште се користат и денес. Исто така постојат и кај нас во Македонија, но надвор од Турција тие се особено популарни во Обединетото Кралство и САД.

Тие можат да имаат височина до осумдесет сантиметри и тежина до седумдесет килограми. Овие се кучиња од исклучително големи и моќни кучиња со привлечен изглед. Тие се интелигентни, независни, мирни, добродушни и претпазливи. Тие се мудри, добродушни и потполно лојални на своите сопственици.

Кенгал е самоуверено куче, склон да одлучува самостојно. Не е баш и е лесен за одржување. Препорачливо е да се чува во куќа со двор, но никогаш не на синџир, бидејќи му треба многу движење и слобода. Ако не сте активна личност, заборавете на кангалот, бидејќи му треба многу прошетка.

 

Тој е многу љубопитен, одличен и посебно внимателен кон децата. Кангалот е совршен кучешки чувар, но ако заврши во погрешни раце, може да се претвори во ѕвер. Многу луѓе го користеа за борби со кучиња и на интернет постојат бројни видеа во кои кангали се борат со други кучиња.

Facebook Comments
(Visited 1.278 times, 1 visits today)