И докторот Несторовиќ го потврди она што го тврдеше и нашиот доктор Марковски – ова не е најдобро решение за коронавирусот!

Познатиот српски доктор Бранимир Несторовиќ откри нови детали за вирусот корона.

„Статистиката евидентира она што го известуваат земјите. Бугарија е слична на нас во однос на населението. Едноставно неверојатно е да се верува во нивните податоци. Одлично е како Словенија се избори имајќи ја во предвид близина на Италија. Зошто некој ги намалува резултатите, а некој зголемува, тоа сега е прашање на политика“ – изјави докторот Несторовиќ зборувајќи за епидемијата на вирусот корона.

„Ја прочитав работата на италијански експерт. Почина мојот пријател кардиоваскуларен хирург Марковиќ, животот го изгуби и братот на моја пријателка… Верувам дека бевме многу искрени во признавањето на резултатите“ – додаде тој.

Докторот Несторовиќ рече дека и тие на истиот начин ги броеле жртвите и дека животот од Ковид-19 го изгубиле и жена со мозочен удар од 92 години и маж кој бил во терминална фаза на карцином.

„Не гледам потреба да се споредуваме со другите. Според критериумите колку луѓе ја губат битката, ние сме во добра позиција“ – рече Несторовиќ.

Тој рече дека кога ќе се случи оваа ситуација, државите гледаат на себе и на своите ресурси

Зборувајќи за теориите на заговор, тој рече дека сите првично се обвинувале меѓусебно за формирање на корона вирусот.

– Тешко е да се каже, ако некој го стори тоа, тие сигурно не би рекле „Ние сум“ – смета Несторовиќ, додавајќи дека оваа пандемија ќе скрши многу табуа поврзани со лекувањето.

Зборувајќи за третман со озон, Несторовиќ вели дека озонската терапија е терапија за која се знае дека се применува и има добро искуство во Италија и Германија. Тој исто така изјави дека стапката на морталитет во Португалија е многу пониска отколку во Шпанија, што може да биде поврзано со подолгата употреба на вакцината Бе-се-же во оваа земја.

Тој меѓу другото изјави и дека е тешко да се направи вакцина што добро ќе одговори на сите три типа на корона вирусот.

Несторовиќ потоа зборуваше и за тоа дека вирусот останува витален и кај пациенти кои го изгубиле животот, додавајќи дека така еден лекар се заразил.

Несторовиќ, исто така, рече дека и постои голема смртност од вирусот корона кај пациенти на респиратор.

Кинезите инсистираа на оваа неинвазивна интубација – објасни Несторовиќ, велејќи дека во тој случај пациентите лежеле на стомакот.

 

Инаку и нашиот познат инфектологот и поранешен директор на Инфективната клиника во Скопје, докторот Вело Марковски смета дека респираторите не се најдобро решение. Тој во интервју за нашите медиуми истакна дека во Македонија има доволен број респиратори и не се потребни дополнителни апарати за дишење.

„Респираторите во Македонија се доволни. Анализите од Кина покажаа дека тие што не биле на респиратор, со исти параметри, завршиле подобро. Зошто? Респираторот е машина што само ќе дише наместо пациентот. Тоа е во ред кога се прави хируршка интервенција, кога пациентот е во кома, кога има некакви повреди на центарот, меѓутоа белите дробови се здрави. Сега имаме спротивна ситуација.

Пациентот дише, меѓутоа алвеолите не се здрави. Основната функција на белите дробови е размена на гасови, обезбедување кислород за крвта и уште една многу важна функција е пуферската функција за одржување нормална Пх на крвта. Сега, кога имаме пациент со ваква масивна билатерална пневмонија, тој дише. Вие кога ќе го ставите на респиратор, тој нема да дише повеќе, туку дише толку колку што организмот предвидел и колку што треба. Нема потреба од толку респиратори – категоричен е Марковски.

Facebook Comments
(Visited 1.428 times, 1 visits today)