Исповед на матичари: Уште од старт знаевме кога ќе се разведат, па се кладевме со колегата

Не можам да ги откријам имињата на матичарите, иако едниот се пензионираше, другиот е сè уште активен.

 

Со децении, тие работеа заедно во една од централните белградски општини, следи едни со други и станаа експерти за проценка на иднината на браковите, во кои тие беа важни актери.

ADVERTISEMENT

„После неколку години работа, почнавме да размислуваме – кои се овие луѓе кои се венчаат. Кој е од каде, од кои позадини, кои се нивните културни корени, семејства, интерес, социјален статус, материјал … И кога почнавме да носиме пресуди за развод, сфативме дека повеќето од нив не знаеле што е заедничко живеење. Можеби имаат и убави неколку часа во ден, но што е со утре кога ќе се разбудат? Кој ќе оди на шопинг, кој оди да пазари низ станот, да руча, да фрла ѓубре,. Ретко е дека некој го брише тоа пред брак. Сето тоа се сведува на моментална жалба. И ако бракот се заснова на тоа, тогаш не може да трае. Тоа е едноставно хемиски процес “.

Тие воведоа едноставно правило за „обложување“, што во суштина не беше, затоа што „победникот“ имаше само задоволство од подобра проценка. Во празната колона во колоната во која се внесуваат информациите на младоженецот, тие го запишуваа времето кога мислеа дека ќе се разведат во графитно пенкало. Кога подоцна ќе добијат известување за развод од судот, тие ќе видат кој е подобар прогностичар, ќе го избришете записот и ќе ги внесете службените податоци со пенкало. Секако, тоа не го сторија за сите парови што се венчаат, туку за оние кои веднаш го оценуваат како „ризично“. И нема многу.

На прашањето колку парови постапувале несоодветно, им дало време да се разведат – од неколку месеци до две или три години. Овие не беа класични облози, „туку чист интерес да видиме колку запознавме луѓето, да ја направиме нашата работа поинтересна“.

Според нив, постојат многу заблуди за браковите во Србија, бидејќи традицијата на нивно склучување договори од интерес е далеку подолга од онаа на заедниците „засновани на љубов“. Оставајќи ги настрана случаите кога се присутни несогласувања меѓу паровите при уредување на нивните датуми за венчавка и други околности, што јасно укажува на тоа што ќе следува следно, тие наведуваат големи културни и образовни разлики, околината во која пораснале, местото во кое пораснале, социјалното опкружување. статус на семејство и пријатели, материјални разлики …

„Ако, од една страна, тоа е типично граѓанско семејство, а од друга страна, новодојденец во градот, ова се два света со кои тешко ќе се помират, бидејќи нивните семејни традиции и вредности се сосема различни. Како да се разбере потомок кој штотуку пристигна во Белград од мало место од ридот и девојче кое расте во Војводина? Јас не тврдам дека не може да работи, но се потребни многу повеќе напори. Самиот став кон жените во овие делови е сè уште различен денес. Некаде жени и деца сè уште седат на посебна маса од мажите! Воопшто не е лесно, практиката покажа дека во многу случаи не може да се надмине “.

Facebook Comments
(Visited 262 times, 1 visits today)
Loading...