За првпат досега снимена албино панда во дивината

Фотографијата беше направена со помош на инфрацрвена камера во април во Природниот резерват Волонг , околу 2000 метри надморска височина во југозападна кинеска провинција Сечуан.

Ли Шенг , научник од универзитетот во Пекинг, тој рече дека досега не е регистрирана ниту една албино панда. Тој и неговите колеги претпоставуваат дека ова животно е старо две години.

– Пандата изгледаше силно и стабилно, и ова е знак дека генетската мутација не може целосно да го попречи нејзиниот живот, рече тој.

ADVERTISEMENT

Breaking news!! The first-known white giant panda in the world was found!On 25 May, Sichuan Wolong National Natural…

Posted by iPanda on Сабота, 25 мај 2019

Природниот резерват планира да постави повеќе инфрацрвени камери за следење на нејзиниот развој и како омуницира со други панди во таа област.

Животните со албинизам, имаат вродена неспособност на организмот кој произведува пигмент меланин, што е последица на недостатокот на ензими на тирозиназа, и често се изложени на поголем ризик да станат жртви на предатори, бидејќи тие лошо се снаоѓаат во просторот и имаат проблем со видот.

Меѓународната асоцијација за заштита на природата, албино пандата, ја класифицира како загрозен вид. Светскиот фонд за дивиот свет објави дека само 1864 примероци останале во дивината.

Кинеските власти планираат да вложат повеќе од 1,3 милијарди евра во Националниот парк Биг Панда, кој се наоѓа во планинскиот југозападен дел од земјата, пишува ” Кинески дневник “.

Facebook Comments
(Visited 36 times, 1 visits today)
Loading...