Запомнете: „Не го привлекувате она што го сакате, туку она што сте!”

Некои од најмоќните лекции што го сменија мојот живот  ги научив од човекот кој се вика Вејн Даер.

Вејн Даер беше мотивациски говорник, терапевт и автор. Многумина го сметаат за “татко на мотивација”. Редоследот на овие лекции не е важен, бидејќи сè е подеднакво важно за мене.

  1. Соработката е поздрава од конкуренцијата

Усовршувајте се постојано, така што ќе немате време да се споредувате и да се натпреварувате со другите. Сите сме заедно во ова, и ова чувство на одвоеност ги прави сите послаби, создавајќи болка и страдање. “Ако секогаш сте во брзање, обидувајќи се да бидете пред некој друг или другите, мотивирани сте од вашата мотивација, таа личност тогаш има контрола над вас” .

  1. Ако ги сакате луѓето тогаш не се обидувајте да ги промените

Кога некој сакаш, го сакаш за она што е, без наметнување на неговата волја и без постојани обиди да го промениш. “Љубовта е способноста и подготвеноста да им овозможите на оние што се грижат да бидат она што тие го избрале за себе, без никакво инсистирање дека ќе бидете задоволни”.

  1. Незнаењето не е блаженство

Дозволете си да го проширите својот ум малку повеќе, откажете се од етикетирање за другите и ќе бидете посреќни. Ако постојано велите “НЕ” на необични идеи, работи, настани, луѓе, како очекувате да напредувате низ животот? Пробајте нови работи, и ако тоа го прави вашиот живот подобар, се држи до тоа. Ако не, тогаш само нека оди, тоа е толку едноставно.

“Највисоката форма на незнаење е кога одбивате нешто за кое немате познавање “.

  1. Вие не сте жртва на овој свет

Кога ќе кажете реченици од типот: “ме излегувате, оваа ситуација ме вознемирува, не можам да верувам дека ме лекувате вака”, итн., Ја играте играта на жртвата. Преземе одговорност за сопствените мисли, за вашите чувства и за постапките. Вие повеќе нема да бидете жртва, туку човек кој е свесен за вашата внатрешна сила и сила.

“Како луѓето ве третираат е нивната карма, а како вие реагирате е вашата карма”

  1. Пронајдете се во осаменост

Ако сте опуштени и ако навистина се сакате, нема да се плашите да поминете некое време сами.

“Не можеш да бидеш осамен ако го сакаш лицето со кого си сам”

 

 

Facebook Comments
(Visited 84 times, 1 visits today)