„Жуте дуње“ крие морничава тајна – дознајте како настанала оваа песна и како Горан Бреговиќ ЗБЕСНАЛ среде снимиање!

Не е никаква новост кога ќе кажеме дека “Бјело дугме“ беше најпопуларниот југословенски бенд, додека пак најпопуларни сараевски бенд во тоа време беа „Индекси“.

Причината поради тоа, веројатно лежи во фактот дека „Индекси’ не можат да се стават во еден музички жанр.

Факт е дека тие беа меѓу првите рокери во екс Југославија, но исто така не беа ислучително рок бенд.

Во нивната кариера значајно место имаат и севдалинките. Својата музика ја направија со изразен спој на севдалинка и рокенрол, традиционално и модерно, асфалт и калдрма, исток и запад, со тоа стекнаа незапамтена благодарност од публиката и го добија култниот статус во друштвото кој ни ден денес не избледува.

Како што опшиуваат во песните “Bacila je sve niz rijeku”, “Sanjam”, “Jedan čovjek i jedna žena”, “Jutro će promijeniti sve”, како и “Žute dunje”, потоа феноменот на големината и на трајноста на „Индекси“ станува разбирлив.

На песната „Zute dunje“ не работел целиот бенд, туку само Даворин Поповиќ. Песната е снимена по потреба, сега веќе култниот филм “Kuduz“ на Адем Кеновиќ во 1989 година.

Даворин песната ја снимил во соработка со Горан Бреговиќ кој бил задолжен за музиката и аранжманот. Интересно е тоа што песната изворно се вика „Vooljelo se dvoje mladih“.

– Кога ќе го слушнам тоа „Vooljelo se dvoje mladih“ и плачам и се смеам. Последните атоми на сила најчесто успевам да ги држам до втората строфа.

Се сеќавам како се снимаше легендарната „Zute dunje“. Горан Бреговиќ автор на песната, губеше нерви, а пејачот онака по сараевски, Брега нареди да се брише. По една пауза со цигара, Даворин се врати со микрофонот и веднаш го отпеа тоа што нас со децении ни се прикрива додека со воодушување ги слушаме пејачите. Кога излезе од студио само помина, му дофрли композиторот: „мали, така се работи’.

Балдата за несрекната трагчна љубов со децении е склона на разни протолкувања и интерпретациите.

Во песната се пее за момчето кое заминало во Станбол, тогаш еден од наразвиените градови во светот, за да стекне богатство за да биде достоен за својата сакана.

Дека богатство навистина стекнал тоа ни кажува и песната, но како што и обично се случува закаснил со враќањето. Дали убавата Фатма починала од некоја неизлечлива болест или од тага тешко можам да ви кажам. Впечатливи останаа жолтите дуњи, како симбол на забранета несрекна и трагчна љубов. Симбол за трагдија за белосветското богатство кое на вас би вило при рака најслаткото забрането овошје, откриваат од „Индекси“.

Во продолжение слушнете ја песната…

(Visited 146 times, 1 visits today)