Жените треба повеќе да спијат од мажите, велат научниците

Ако сте врзани за вашиот кревет и ви е тешко да се станете наутро, оваа вест може да ве интересира.

Невронаучникот Џим Хорн верува дека жените може да доживеат зголемено ниво на психолошки стрес поради недостаток на спиење.

Во изјавата за „Mail Online“, професорот Хорн изјави дека жените вршат повеќе задачи во исто време, што ги прави поверојатно да го користат мозокот во текот на денот, па на мозокот му треба повеќе време за закрепнување.

„Колку повеќе го користите мозокот во текот на денот, на вам ќе ви треба повеќе спиење за да се опоравите. Жените имаат тенденција да вршат повеќе задачи во исто време, тие работат многу повеќе задачи одеднаш и се флексибилни и го користат мозокот повеќе од мажите. Затоа нивната потреба за спиење е поголема од онаа на мажите”, објасни тој.

Хорн укажува дека жените во просек имаат потреба од дваесет минути повеќе сон од мажите, но оваа бројка варира од жена до жена. Тој, исто така, вели дека мажите чија работа вклучува „одлучување и латерално размислување” веројатно ќе треба повеќе да спијат.

Facebook Comments
(Visited 80 times, 1 visits today)