Експертите ни открија како единствено правилно се чува кромид – по ова НИКОГАШ повеќе нема да го ставите во фрижидерот!

Експертите редовно предупредуваат дека кромидот не треба да остане во фрижидер, но дали сте се запрашале зошто?

За повеќето намирници, се препорачува складирање во фрижидерот, но ова не важи баш за сите. Краставици, пиперки, ѓумбир, но исто така и белиот лук и кромидот во никој случај не треба да се чуваат во фрижидер, а сега знаеме и зошто ова правило важи конкретно за кромидот.

ADVERTISEMENT

Ако го оставите кромидот во фрижидер, на таква ниска температура на која што ќе биде изложен, скробот ќе се претвори во шеќер, што ќе доведе до промена на структурата на кромидот, па ќе стане мек и влажен (а ќе ги изгуби и своите главни состојки). За да се задржи свежината, треба да се чува на ладно, темно и суво место, во некоја мрежа за да може слободно да дише, односно воздухот да стига до него. Во оваа состојба можете да го зачувате и до 30 дена. Ако го чувате на собна температура, ќе трае седум дена.

Како ова не го знаевме порано?

Исто така, погрешна е уште една работа која што повеќето од нас ја прават, а е поврзана со кромидот. Имено, тоа е кога неискористената половина од главицата на кромидот ќе ја оставиме во фрижидерот, бидејќи тогаш штетните бактерии се множат на него, и потоа истите преку консумирање можеме да ги внесеме во нашиот организам.

Ставиле кромид во чорапот и преспале една ноќ. Резултатот ги изненадил (видео)

 

 

Facebook Comments
(Visited 9 times, 1 visits today)