Еве што се случува во телото кога постиме

Што се случува во телото кога постиме?

Кога некое лице постело, тој секој ден дава долготрајно штитење и обновување на секој орган во телото! Особено е добро за здравјето на органите за варење, а влијае и на квалитетот на крвта, што е основа за здравјето на луѓето.

Уште кон крајот на 19 век, експертите ги проучувале ефектите од постот врз здравјето на луѓето. Тогаш беше откриено дека ова е состојба кога организмот бил принуден да функционира користејќи свои резерви.

Истражувањата покажаа дека активирањето на гладот ​​е центарот на гладот.

Ако не јадете, телото започнува да троши внатрешни резерви, при што најмалку се зема од нервно ткиво, срце и други органи – организмот ги користи првите заболени ткива, тумори, цисти, израстоци и слично.

Експериментите покажале дека количината на резерви што може да ги користи телото за време на постот е таква што може да оди до целосно исцрпеност, што е 40 до 50 проценти од тежината на една личност!

Лекувањето за постот е внатрешна операција без нож, при што природата е многу посуптилна од кој било хирург – го зачувува она што е здраво додека го елиминира она што е болно.

За време на постот, телесната тежина се намалува, најголемото слабеење се забележува во првиот пост, потоа постепено се намалува, а колку помладо е телото, толку е поголема загубата на телесната тежина. Студиите покажаа дека пациентите кои страдаат од анемија, со недостаток на црвени крвни клетки или зголемување на белата боја, обично се лекуваат добро со постот.

Ефектот на постот врз подмладување на кожата е особено забележлив – остри линии и брчки стануваат помалку видливи, кожата станува помлада, станува поубава боја и сјај, а структурата на ткивата се подобрува. Додека постите се намалуваат функциите на сите органи, телото практично се одмара, надополнувајќи ја енергијата од резервите.

За време на постот, губењето на тежината на одредени органи и ткива во проценти изгледа вака: Масти 97%, слезина 60%, црн дроб 53,7%, мускул 30%, крв 26%, бубрези 25%, кожа 20,6%, црева 18%, бели дробови 17,7%, панкреас 17%, коски 13,9 %, нервен систем 3,9% и срце 3,6%.

 

 

Facebook Comments
(Visited 95 times, 1 visits today)