Еве зошто на Преображение НЕ треба да одиме во кафеани и не смееме да плачеме

Денес е Преображение Христово, денот кога се јаде грозје и се почитува строг пост

Празникот Преображение Господово, кој во Православието е еден од 12-те големи празнувања на Христос, се слави во понеделник на 19 август од страна на Македонската православна црква и нејзините верници.

ADVERTISEMENT

Во црквата, на овој празник, во знак на благодарност на Бога за плодовите дадени од земјата, се осветува грозјето и се дели меѓу верниците, а на оние места каде што нема грозје, се дели некое друго овошје.

Празникот на Преображение Господово е посветен на моментот кога, според христијанската традиција, Христос на Тавор се преобрази и заблеска пред апостолите како сончева светлина.

Секој празник и неговите обичаи се поврзани со годишниот период. Затоа кај народот се вели дека генерално по Преображение нема големи жештини. Исто така, порано се веруваше дека Преображението е последен ден за бањање во реките. На Преображение се преобразува и листот во гората и каменот во водата, листовите почнуваат да жолтеат и да паѓаат, водата да станува постудена. На Преображение и небото, во длабоката ноќ, се преобразува три пати.

Широко се верува дека на овој ден не треба да спие во текот на денот, бидејќи кој тогаш спие ќе се преобрази и ќе биде дремлив во текот на целата година. Не е добро некој да плаче или луѓето да го поминат целиот ден во кафеана – за тоа да не им влезе во навика и да не станат расипикуќи.

По Преображението Христово, остануваат уште 7 дена до празникот на Светата Дева.

Facebook Comments
(Visited 151 times, 1 visits today)
Loading...