Огласи
Огласи 2
Нега и здравје

Доктори конечно открија дали СВИНСКАТА МАСТ Е ЗДРАВА и како влијае на организмот: Многу Македонци се во заблуда

Дали свинската маст е здрава - колку пати сте го слушнале тоа прашање?

Огласи 3

Со текот на годините слушавме спротивставени мислења за свинската маст, и додека некои рекоа дека воопшто не е здраво да се користи, други лекари ја препорачуваа.

Проф. Д-р Воислав Перишиќ, гастроентеролог, истакна дека некогаш се користеле само масти, а подоцна индустријата на пазарот ја вовела употребата на различни масла. Со многу негови ставови се согласи и д-р Верослава Станковиќ.

– Јас лично мислам дека тоа беше модел на манипулација. Мастите се многу здрави, одредени масни киселини од масти имаат антиинфективно дејство. Се лепат и за рани – смета проф. д-р Воислав Перишиќ.

ФОТО: Принтскрин

Од друга страна, д-р Верослава Станковиќ, специјалист за исхрана, нагласи дека во средината на 1980-тите, без оправдана причина е започната кампања против мастите.

-Кога ќе го погледнете составот на мастите на собна температура, тие се полужитни, содржат некои незаситени масни киселини. Околу 48 отсто од содржината се незаситени масни киселини, истите оние што ги содржи и маслиновото масло. Содржат и 11 отсто полинезаситени масни киселини во комбинација од омега-3 и омега-6 масни киселини – објаснува тој.

А особено нагласува дека свинската маст содржи голема количина на витамин Д.

ФОТО: Принтскрин

– Заситените масни киселини се неопходни во нашата исхрана поради централниот нервен систем и клеточните мембрани. Мастите имаат точка на пушење од 190°C, а маслата имаат точка на пушење од 270°C. Мастите не генерираат слободни радикали и транс масни киселини кога се загреваат. Свинската маст содржи и огромно количество на витамин Д, доколку свињата се храни надвор, па затоа една лажица свинска маст содржи 1.000 меѓународни единици витамин Д – изјави д-р Станковиќ.

Д-р Перишиќ веднаш се надоврза на нејзините зборови:

– Свинската маст е здрава и неопходна во исхраната, подобра е од лососот. Поголемиот дел од купениот лосос во светот е „стручен“. Само лососот од Алјаска е вистински и поскап. Лососот се одгледува во базени и вештачки се хранат – заклучил тој.

Маркетинг

Поврзано

Back to top button