Девојка со мигрена советува како да ја избегнете страшната болка

Ако некогаш сте имале мигрена, тогаш знаете колку е силна таа болка.

Морскиот биолог Бет Францис можеби е најдобро свесен за тоа колку може да биде исцрпувачка мигрената, откако имало 25 главоболки месечно. Таа има мигрена уште од деветгодишна возраст и беше дијагностицирана со хронична мигрена во 2017 година. Поради ова, таа често ги минуваше деновите во креветот, чувствувајќи вртоглавица, заматен вид и неверојатна болка. Кога започнала мигрената, таа морала да одмара. Затоа таа реши да се ослободи од овие напади еднаш засекогаш.

За да ја преземат контролата врз нејзиното здравје, Бет и нејзиниот партнер, 29-годишниот Ендру Кларк, решиле да се нурне во леденото море, бидејќи слушнале дека ладната вода може да ги олесни симптомите на мигрена. Тие беа шокирани кога сфатија дека пливањето во ледена вода може веднаш да ги прекине силните болки.

ADVERTISEMENT

“Во октомври 2017 година, истражувавме за пливање во ладна вода и за тоа како влијае на здравјето. Околу една минута по влегувањето болката во водата се спушти на нула. Бев во шок, беше големо изненадување “, рече Бет. Таа рече дека не верува дека болката ќе замине целосно, но ова искуство му донесе олеснување и целосно го смени нејзиниот живот. Таа продолжила да зема лекови за мигрена, а нејзините напади паднале од 25 на 15 месечно.

По овие неверојатни откритија, парот започна да прави документарен филм за мигрена и ладна вода. Тие го документираа секое влегување во ладната вода за да ги споделат своите наоди со другите, а нивното истражување сега стана меѓународно. “Ледената вода е поефикасна од кој било лек. Можев да плачам додека влегов во вода со болка, но ќе излезев со насмевка на лицето”, додаде Бет.

Стотото пливање на двојката се случи на 7 април кога пливачите од целиот свет им се придружија на плажата Ланддон.

Facebook Comments
(Visited 1.957 times, 1 visits today)
Loading...