Го учел народот за Христа, бил заштитник на здравјето на децата!Денеска го славиме Преподобен Мартинијан

Според МПЦ денеска е 13 февруари, Преподобен Мартинијан

Житието на овој светител е чудесно и прекрасно.Во својата осумнаесетта година се оддалечи во планината наречена Ковчежна во Кападокија и таму поживеа дваесет и пет години во пост, молитва и бденија и во борби со многу искушенија.

Кога дојде да го искушува една жена, а тој виде дека има опасност да падне во грев со неа, скокна бос во оган и стоеше внатре додека болката не му навре солзи на очите и не уништи во него секаква похот. Кога надојдоа други искушенија тој побегна на една осамена карпа сред морето и таму живееше.

ADVERTISEMENT

Но, кога при еден бродолом и на оваа карпа доплива една жена, тој скокна во морето за да се удави, но го дочека еден делфин и по Божја Промисла го изнесе на грб на брегот.

Тогаш реши повеќе никаде да не се населува трајно, а постојано да патува. Така, за две години измина сто шеесет и четири града, исправајќи ги и советувајќи ги луѓето. Најпосле пристигна во Атина, и таму се упокои, во 422 година.

Facebook Comments
(Visited 77 times, 1 visits today)
Loading...