Големото чудо што се случи во конакот на манастирот на Свети Илија

На полу-изгорените икони, пронајдени по пожарот во манастирот на Светиот пророк Илија во Кацапун кај Владичин Хан, останаа недопрени лицата на Исус Христос, Свети Јован Крстител и Светиот апостол Петар.

Во манастирот на Светиот пророк Илија во Кацапун кај Владичин Хан манастирската резиденција ја зафати пожар на 13 мај. При гаснењето на пожарот, припадниците на противпожарната бригада пронајдоа остатоци од три икони со остатоци само од ликовите на Господ Исус Христос, Свети Јован Крстител и апостол Свети Петар.Пожарот го уништи покривот на манастирот, а со брза реакција на спасувачката бригада, пожарот беше локализиран на првиот кат.

ADVERTISEMENT

Манастирот на Светиот пророк Илија на ова место е едно од најстарите светилишта во јужна Србија и датира од 13 век. Изградбата на сместување за монаси и гости започна во 2003 година со помош на државата и верниците.

Facebook Comments
(Visited 1.850 times, 1 visits today)
Loading...