Ги имаше најубавите песни, почина од пеколната болест, пред смртта го остави сопругот – ова била нејзината последна желба!

Се сеќавате на Дона Арес, кариерата и соништата пеколната болест и ги одзема.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

Босанската пејачка Азра Колаковиќ, позната како Дона Арес кариерата ја започна во 90-тите години на минатиот век.

Снимаше многу хитови, а најголемата сава ја доживеа со песната „То ми није требало“.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

Дона била позната по специфичната боја на гласот, најубава балада и тоа била кантавтор – сама себи си пишувала многу песни.

Нејзината успешна кариера и живот беа нарушени од сознанието во 2014 година дека боледува од рак.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

Сепак, пејачката не го изгуби веселиот дух и како лавица се бореше со злобна болест.

Таа беше позната по ширење позитивни мисли и охрабрување на другите кои се бореа со оваа болест.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

За жал, Дона ја изгуби битката со ракот во 2017 година. Неколку месеци пред смртта, таа на својот Фејсбук профил напиша дека го напушта сопругот, композиторот Џавид Лов.

Таа пред да почине често даваше изјави околу здравствената состојба.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

Во едно интервју, пејачката откри кој е виновникот за карциномот што го добила:

– За мене лично, она што мислам дека ме труеше, и поради кое многумина ќе ме нападнат по ова интервју, е млекото. Дефинитивно млеко од тетрапак. Подготвена сум да потпишам дека е зло – изјавила пејачката.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

Таа додаде дека ова млеко сега се разликува од она што го пиеле нејзините врсници кога биле деца.

Во 2014 година, на Дона и беше дијагностициран рак на белите дробови. Таа долго време се бореше, но болеста се врати во 2015 година по метастазата. Таа не се предаваше, сè додека, за жал, не ја заврши својата битка.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

– Малигните тумори на дојката, дебелото црево, белите дробови и грлото на матката се најчести кај жените. Бројот на пациенти и смртни случаи од малигни заболувања постојано се зголемува, вели д-р Ана Јовичевиќ за Блиц.

Симптомите се следни: Постојана кашлица, појава на крв во плунката и појава на пневмонија.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

Кога станува збор за тоа што може да ја предизвика оваа болест, се наведува дека тоа е делумно последица на дејството на генетските фактори, а во повеќето случаи е резултат на начинот на живот.

– Најважната причина за рак на белите дробови е пушењето. Други фактори може да го зголемат ризикот, изложеност на чад од тутун во животната средина или пасивно пушење или изложеност во животната или работната средина во близина на радон, азбест или силикати во рудниците.

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

ФОТО: Дона Арес / Инстаграм

(Visited 2.385 times, 1 visits today)