Генијалниот Џим Кери ја објасни депресијата подобро од најпознатите психотерапевти

Актерот Џим Кери веќе долго време се бореше со депресијата.

Тој објасни колку е тешко човекот да страда од депресија и до кој степен ослободувањето од депресија е поврзано со одвојување од егото.

Кога мислам на голем будистички учител, Џим Кери не е првиот што ми падна на памет. Но, ву. Овој брадест актер, кој неодамна направи доста возбуда кога беше интервјуиран на црвениот тепих, има неколку прилично длабоки работи што може да се каже за оваа комплексна, забавна, тешка и убава работа што ја нарекуваме човечко искуство.

Кери ја споделува зачудувачката реализација што ја доживеа по долгогодишната слава: сосема е бесмислено да го поминеме целиот наш живот создавајќи одреден идентитет за себе.Сето тоа е его: желбата да се биде важен, да се биде некој. Во реалноста, ова разбирање на уникатен идентитет носи само болка и страдање, од три главни причини.

Прво, таа претставува раздвојување меѓу нас и сите други суштества што ја обесхрабруваат нашата вродена, меѓусебно поврзана природа. Второ, ние сме во илузија да размислуваме дека работите не треба да се менуваат – дека не треба да се менуваме. Трето, тоа нè оддава од одмор во нашата основна добрина, затоа што нè прави да се чувствуваме како да не сме доволни како што сме сега.

Лек за ова страдање е да се ослободиме од таа желба да се биде „некој“. Како што убаво кажа Кери, „Чувството на целовитост е различно чувство од чувството за себе.“ За да се чувствуваме цели, мора да се откажеме од обидот да се одржи имиџот на „себе“. Од сопственото искуство, Кери ја поврзува оваа вистина со состојба на депресија :

„Луѓето зборуваат за депресија цело време. Разликата помеѓу депресијата и тагата е само случајност – тоа што се случило или не се случило, тага или што било. Депресијата е кога вашето тело ќе рече „Проклето, не сакам повеќе да бидам тој лик, не сакам да го чувам овој товар што го создадов во светот“. Тоа е премногу за мене.

Треба да размислите за зборот „депресија“ како „длабока пауза“. На вашето тело му е потребна депресија. Му треба длабока пауза од ликот што го играте “. Тоа може да биде најдобрата проценка на депресијата што сум ја чул досега.

Што е „јас“ како и да е? Паузирајте и ослободете го секој идентитет што го создадовме со толку многу напор. Наместо тоа, зошто да не живееме со отворено срце и со чувство за хумор врзани за нас и нашиот свет – затоа што, според Кери, ништо од тоа не е важно.

И тоа е утешна мисла. „Не сум депресивен во животот. Чувствувам тага, радост и возбуда, задоволство и благодарност над верувањето. Но, сè е мирно, и само се врти околу планетата. Не ме притиска доволно долго за да ме убие. Овие се само идеи“, рече Кери.

 

(Visited 77 times, 1 visits today)