Реклама
Вирално

Големо браво за овие Македонки, браво за нивниот подвиг – неколку фотографии од нивните телефони што ќе ви го разубават денот!

Реклама

Тие се нашите херои на денот!

Фото: Приватна архива

Шест планинарки од Штип се искачија н врвот Брaјтхорн на 4.164 м. на швајцарските Алпи!

Брајтхорн е планински масив од Пенинските Алпи со врв кој го носи истото име и кој се наоѓа на границата помеѓу Швајцарија и Италија. Лежи на главниот масив на Алпите, некаде на половина пат помеѓу Матерхорн и Монте Роса. Поголемиот дел од масивот е под мраз и на него се наоѓаат повеќе пониски врвови кои се наоѓаат источно од главниот врв.

Маркетинг

Експедицијата беше во организација на Друштвото на планинарски спортови Лисец – Штип, а на Брајтхорн од женската екипа се искачија штипјанките Вишна Шорова-Ангелова, Снежана Наковски, Бисера Димитрова, Билјана Спаскова, Кристина Сандева и Атанаска Ристова, со логистичка поддршка од: Трајче Алексов, Кирил Стојанов, Милорад Ангелов и Тоше Ристов.

Фото: Приватна архива

Ова беше уште една од успешните експедиции на штипските планинари од планинарското друштво Лисец и екипата Колоритни, а искуството на членовите на експедицијата ќе им послужи за нови и уште поголеми предизвици. Тие воедно имаа прилика и да се запознаат и со начинот на функционирање на светското планинарење и алпинизам како и организацијата на планинарскиот туризам кој во Алпите има традиција подолга од 200 години.

Фото: Приватна архива

Како изгледаше оваа нивна авантура, погледнете во галеријата што следува…

Маркетинг

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button