Болката од менструалните грчеви е иста како срцев удар, велат експертите

Менструацијата понекогаш доаѓа со цела низа на непријатност – од чести промени во расположението до непријатна, а понекогаш и многу интензивна болка.

Но, понекогаш е многу тешко на мажите да им се опишат каква болка е таа.

Имено, научниците менструалните грчеви, ги имаат наречено дисменореа, според болката што која се појавува при срцев удар. Поточно, професорот за репродуктивно здравје на Универзитетот во Лондон, Џон Гилебауд, потврди дека болката на пациентите  за време на менструацијата и менструалните грчеви најчесто ја опишале како “слични на срцев удар”.

ADVERTISEMENT

На ваквите споредби често се среќава Френк Ту од Северниот брег универзитет, кој во разговор со Кварц истакна дека лекарите често ги враќаат пациентите  со коментарот дека “ибупрофен треба да им помогне”. За жал, ова не е секогаш случај.

“Верувам дека ова е нешто што треба да се реши, како и било што друго во медицината”, заклучува Гилебауд.

Некои студии покажуваат дека дури една петтина од жените страдаат од менструална болка секој месец, спречувајќи ги да работат на нормални начини и вршење на секојдневни задачи, пишува The Sun. Овие болки обично траат околу три дена.

Facebook Comments
(Visited 141 times, 1 visits today)
Loading...