Ако сакате вашето бебе да биде здраво, постапете како сиромашен човек: Необичен, но совршено логичен совет на педијатар!

Најздравите деца се чини дека се оние чии родители немаат многу пари, но исто толку колку што е потребно за да преживеат.

 

„Ако сакате вашето бебе да биде здраво, замислете дека сте сиромашни и се однесувате така“, советува педијатарот, кој реши да го сподели овој необичен, но не и нелогичен совет со сите.„Дали ја гледате мудроста во оваа реченица? Ја видов. Неговите зборови веднаш се вметнаа во моето сеќавање и решив да анализирам што точно мислише тој.

ADVERTISEMENT

Најздравите деца се чини дека се оние чии родители немаат многу пари, но исто толку колку што е потребно за да преживеат. Се разбира, не верувам дека станува збор за деца кои страдаат од сериозни болести, туку начинот на живот на едно просечно семејство.

Прво на сите – има исхрана. Што би купил ако бев сиромашен? Одговорот е јасен и логичен – просечни житни култури, ефтино сезонско овошје и зеленчук, помали количини месо и пилешко, ефтина риба … И кога размислувате за тоа, сето ова е многу подобро за здравјето на децата од какви било пудинзи, компири, додавајќи колбаси во оброк и домати во средината на декември.

Денес, квалитетот на сите овие производи е доведен во прашање, но сепак мислам дека е подобро за дете да јаде парче пилешко, што и да е, отколку колбас. Исто така, мислам дека е подобро да пиете чаша кефир отколку некој магичен јогурт „збогатен“ со сè и сешто, или домашен џем на парче озлогласен бел леб, отколку чоколадо.

Мислам дека знаете што мислам, и што всушност педијатарот сакаше да каже – колку помалку пари имате, толку поедноставно ќе купувате, толку подобро е вашето здравје.Како да применам зборови на педијатар за облекување? Се разбира, не сакам да советувам некој да купи гардероба со слаб квалитет.

Но, колку помалку пари, толку помалку гардероба. Ќе биде дека тој мислеше здраво воспитување овде. Реално, на кого му требаат 30 кошули?Како се забавуваат сиромашните деца? Ова е можеби најдоброто од сите! Сиромавиот родител не го одведува детето во игротека, каде може да се зарази со вирус, но со рака и во паркот, на најздрава забава! “

Facebook Comments
(Visited 85 times, 1 visits today)
Loading...