Ако многу се потите под пазуви не очајувајте – неколку совети како да се ослобидите од овој незгоден проблем

Прва заштита од прекумерно потење е дезодоранс, но дали сте се запрашале дека можеби го ставате погрешно?

Потењето е нормална и природна работа, многу позитивна, но во вистински моменти. Во текот на повеќечасовно вежбање, трчање или некоја друга напорна активност, благодарение на потењето исфрламе вишок на течности од организмнот, губиме вишок килограми и истовремено го разладуваме нашето тело. Потењето е вистинска работа но во простории како теретани.

Но, што се со сите оние други ситуации кога ни доаѓа да пропаднеме во земја зошто на нашата гардероба под пазувите се познаваат траги на пот? Позната ви е ситуацијта кога чекате важен состанок или вашиот ред за презентација во полна сала.

Моментите кога треба да блеснеме во полн сјај, се искапени во пот – катастрофално зарем не? Непланираното потење навистина може да ги расипе впечатокот.

Бројни фактори влијаат на количеството пот кое дневно не напушта. Тоа се движи во распон од еден до неколку литри. Генетиката во голема мера влијае на потењето, физичката подготвеност односно количеството на маснотии во организмот, активностите кои ги вршиме во текот на денот и слично.

Значи, доколку забележите дека се се испотиле под пазувите, а седите до колега кој нема ниту капка пот, не треба веднаш да претпоставите дека имате проблем со прекумерно потење.

Хиперхидроза односно прекумерно потење е појава од која страдаат оние кои прекумерно се потат во навидум нормални услоби без физички и ментален напор. Меѓутоа од ова страда мал процент на луѓе, така што голема е веројатноста да не сте меѓу нив.

Што може да направите за да спречите прекумерно потење?

  • Земенете го вашиот дезодоранс со антиперспирант. Разликата е во тоа не обичните дезодоранси не спречуваат потење туку само го елиминираат лошиот мирис. Aнтиперспирантите се креирани на поинаква база. Тие речиси ги затвораат дупчињата на кожата низ кои излегува потта
  • Користете антиперспирант во текот на ноќта, зошто така делува најделотворно
  • Прескокнете го кофеинот. Во основа се што може да ве „подигне“ предизвикува посилно потење
  • Никако не користете сода бикарбона во таа цел. Иако таа е делотворна за многу други проблеми, во оваа ситуација не се препорачува зошто може да ја влоши работата
  • Обидете се со антибактериски средства за миење под пазуви
  • Задолжително отстранете ги влакната под пазуви. Нивното присуство го засилува потењето.
(Visited 12.958 times, 1 visits today)