Реклама
Вести

Eве што ќе се случи со убијците на малата Данка Илиќ ако телото не се пронајде

Реклама

На десеттиот ден од потрагата по девојчето Данка Илиќ кое исчезна во Бањско поле беше објавено дека е убиена, а вештаците наведуваат дека сторителите може да бидат осудени и ако нејзиното тело не биде пронајдено.

Д-р Љубиша Божиќ, специјалист по судска медицина и постојан судски вештак, истакна дека не е потребно телото за докажување на кривично дело, бидејќи има и други докази.

– Се ќе биде темелно претресено. Во ваков случај, материјализацијата на докази телото не е потребно. Доволно е судиското убедување да добијат соодветна казна – вели Божиќ и додава:

Маркетинг

– Поминаа десет дена од исчезнувањето, а се случи и преместување на телото. Неизбежно е да има промени кои ќе ги спречат лекарите да ги идентификуваат сите повреди.

Се плашам дека врз основа на некои потенцијални повреди тоа нема да може да се потврди. За судот е многу важно да се види, доколку има отворени повреди, поткожни повреди, сето тоа ќе биде значајно поради тие примарни контакти.

Маркетинг

Овде е многу важно дали девојчето било живо, што јас лично мислам дека била. Прво поради брзината со која се движеше тој автомобил, второ затоа што нејзиното ткиво е поеластично и веројатно имаше некаква повреда. Така веројатно смртта настапила подоцна, но на кој начин ќе покаже истрагата“.

Адвокатката Ана Селак објаснува дека доколку смртоносната последица настапила поради непосредно дејствие на сторителот на ова кривично дело, кое е сторено по сообраќајна незгода, тоа нема да биде кривично дело од областа на сообраќајот, туку може да се работи за тешко убиство кое е пропратено со казна затвор од најмалку десет години, а најмногу доживотен затвор.

„Начинот на кој е извршено ова кривично дело покажува дека е извршено на брутален начин, што е една од квалификациските околности што го карактеризира тешкото убиство само по себе како кривично дело.

Не смееме да заборавиме од перспектива дека жртвата е мало дете, под две години, дека сторителите се работоспособни лица, постари од 50 години, чија природна потреба требало да биде да му помогнат на тоа дете откако ќе доживеат несреќа, а тие го направиле токму спротивното“, вели адвокатот.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button